Predstojeći izbori “dramatičan događaj u historiji SAD-a”

Najvažnija tema londonske nedjeljne štampe su američki izbori do kojih je ostalo samo dva dana, a brojni listovi predviđaju uvjerljivu pobjedu Baracka Obame.

Independent on Sunday objavljuje opširan pregled događaja u izbornoj noći, kao i spisak saveznih država koje su važne za konačan ishod.

 

The Observer se pita da li će informacija objavljena u subotu da je tetka Baracka Obame u SAD-u boravila kao ilegalni imigrant naštetiti njegovoj kampanji i uticati na njegovu prednost na tabelama.

Sunday Times u redakcijskom komentaru navodi da će predstojeći izbori biti “dramatičan događaj u historiji SAD-a”, i ocjenjuje da je mogući izbor pripadnika crne rase za predsjednika Amerike interesantnija mogućnost čak i od situacije u kojoj bi predsjednik mogla postati žena.

Izbor Obame za predsjednika predstavljao bi, smatra Sunday Times, “tektonsko pomjeranje” od bijele, anglosaksonske Amerike ka multietničkoj i višerasnoj zajednici.

Krajnje je vrijeme za to, navodi list, jer SAD, zemlja o čijoj budućnosti već mjesecima u svojim kampanjama govore predsjednički kandidati danas se veoma, veoma razlikuje od Amerike kakva je bila prije dva i po stoljeća.

Barack Obama je svojim temperamentom, držanjem i kvalitetom kampanje već dokazao, navodi Sunday Times, da predstavlja budućnost Amerike. On zaslužuje šansu da je pokuša na pravi način predvoditi; nadajmo se da će je na izborima dobiti – i iskoristiti, zaključuje list.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.