Traži se produženje pritvora za Jankovića i Stojnića

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu zahtjev da odobri jednomjesečno produženje pritvora Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, zbog straha od “uticanja na svjedoke i remećenja javnog reda i mira”, javio je danas BIRN – Justice Report.

Odbrane dvojice osumnjičenih odbacile su prijedlog kao “neosnovan” i zatražile od Sudskog vijeća da odobri odbranu sa slobode.

 

Janković i Stojnić uhapšeni su 27. i 29. maja 2008. godine zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Korićanskih stijena na planini Vlašić, gdje je pogubljeno više od 200 muškaraca civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz Prijedora i Banje Luke.

Osumnjičeni Janković opisao je prijedlog Tužilaštva kao “degutantan i nelogičan” zbog činjenice da se zločin desio prije 16 godina, te dodao da ima “mnoge prijatelje Bošnjake i Hrvate”.

– U sredini kao što je Prijedor – gdje su mnogi optuženi za ratne zločine, a neki od njih su i pušteni da se brane sa slobode a da se nije remetio javni red i mir – možemo biti sigurni da neće doći do problema ukoliko ovi ljudi budu pušteni – rekao je Zlatko Knežević, Stojnićev branilac.

Sud će odluku donijeti naknadno.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.