Kozarac.ba

Traži se produženje pritvora za Jankovića i Stojnića

Tužilaštvo BiH podnijelo je Sudu zahtjev da odobri jednomjesečno produženje pritvora Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, zbog straha od “uticanja na svjedoke i remećenja javnog reda i mira”, javio je danas BIRN – Justice Report.

Odbrane dvojice osumnjičenih odbacile su prijedlog kao “neosnovan” i zatražile od Sudskog vijeća da odobri odbranu sa slobode.

 

Janković i Stojnić uhapšeni su 27. i 29. maja 2008. godine zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Korićanskih stijena na planini Vlašić, gdje je pogubljeno više od 200 muškaraca civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz Prijedora i Banje Luke.

Osumnjičeni Janković opisao je prijedlog Tužilaštva kao “degutantan i nelogičan” zbog činjenice da se zločin desio prije 16 godina, te dodao da ima “mnoge prijatelje Bošnjake i Hrvate”.

– U sredini kao što je Prijedor – gdje su mnogi optuženi za ratne zločine, a neki od njih su i pušteni da se brane sa slobode a da se nije remetio javni red i mir – možemo biti sigurni da neće doći do problema ukoliko ovi ljudi budu pušteni – rekao je Zlatko Knežević, Stojnićev branilac.

Sud će odluku donijeti naknadno.

(FENA)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.