Korićanske stijene: Slučaj u Strasbourgu

Švicarska asocijacija za sprečavanje nekažnjivosti Trial je krajem septembra ove godine Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu podnijela šest prijava protiv Bosne i Hercegovine, u ime porodica osoba stradalih na Korićanskim stijenama.

Kako je navedeno u saopćenju ove asocijacije, pokrenuti slučajevi su u vezi sa masakrom koji je 21. avgusta 1992. godine počinjen na planini Vlašić, kada je ubijeno oko 200 civila.

“Toga dana mnogi civili su odvedeni iz logora Trnopolje da bi bili pušteni. Na putu je više od 200 muškaraca odvojeno od ostatka kolone i odvedeno na mjesto Korićanske stijene, na planini Vlašić. Nakon što su izašli iz autobusa, zatvorenicima je rečeno da kleknu na rub stijene. Srpske policijske snage tada su pucale u njih. Samo 12 osoba je preživjelo. Mjesto zločina je nedugo nakon toga raščišćeno i tijela žrtava su nestala, i do danas nisu pronađena”, stoji u saopćenju.

Porodice Edina i Emira Elezovića, Fahrudina Mujkanovića, Šerifa i Zafira Bajrića, Zijada Huskanovića, Fahrudina Elezovića i Asmira Memića, koji su nestali ovoga dana, žalile su se da državne i lokalne vlasti nisu pokrenule nijednu ozbiljnu istragu da pronađu tijela žrtava, nikada ih nisu obavijestile o koracima koje su poduzele da rasvijetle masakr, te nisu pokrenule krivični postupak protiv počinilaca ovih zločina.

Zbog toga su, uz pomoć Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, porodice zatražile da Trial njihov slučaj iznese pred Evropski sud za ljudska prava. Prije toga, porodice žrtava su iznijele slučaj i pred Ustavni sud BiH.

U Haškom tribunalu se za ovaj zločin sudilo Darku Mrđi, bivšem pripadniku Interventnog voda Specijalne policije Republike Srpske, koji je osuđen na 17 godina zatvora.

U maju ove godine, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je uhapsila Željka Stojnića i Dušana Jankovića, pod sumnjom da su učestvovali u ovom zločinu. Nekoliko mjeseci kasnije, 14. oktobra, uhapšene su još četiri osobe – Milorad Škrbić, Milorad Radaković, Gordan čurić i Ljubiša Četić.

Šest prijava za slučaj “Korićanske stijene” su prve koje je Trial pokrenuo protiv Bosne i Hercegovine. U njihovom saopćenju se navodi da su drugi slučajevi u pripremi, te da bi uskoro trebali biti predati Sudu u Strasbourgu, javio je danas BIRN-Justice Report.

 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.