Istorijsko glasanje novih Amerikanaca…

Zajednicko gledanje tv debate izmedju predsjednickih kandidata Senatora Obame i Senatora Mccain-a u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Grand Rapidsu,  izazvali  su veliku pozornost kod nasih gradjana kao i kod lokalnih medija koje su odmah po dobivanju vijesti o ovom dogadjaju najavili svoj dolazak u prostore ovog centra.

Kako smo saznali od organizatora ove veceri Sanela Fazlica i Samira Coralica, redakcija ABC news-a  je takodje izrazila zelju da prisustvuje ovoj debati sto je izazvalo veliko odusevljenje kod nasih ljudi koji su se osjecali pocastvovani  publicitetom koji je Bosanski centar dobio u javnosti povodom organizovanja zajednickog pracenja ove poslednje tv debate.

Sama ozbiljnost ovog izuzetno vaznog dogadjaja privukla je veliki broj nasih gradjana koji su  dosli da bi skupa pratili ovu poslednju tv debatu te i izrazili svoje misljenje i svoj pogled na predsjednicke izbore ove godine. Naravno ovo je bila i prilika za sve one koji se jos nisu odlucili kome da poklone svoj glas da jos jednom pogledaju koji kandidat ima bolji plan i odgovor na sva ova pitanja i probleme koji u ovom trenutku dominiraju ovom zemljom.

Poseban ton ovoj veceri dala je svakako i sekcija zena Bosanskog kulturnog centra Hajr,  ciji su clanovi svojim dekoracijama i raznim poslasticama doprinijeli da ova noc bude zaista prijatna a pracenje ove tv debate vise nego ugodno.Kako nam je rekla predsjednica ove sekcije ,gospodja Azra Koric, njima je bilo zadovoljstvo i cast da ucestvuju u svemu sto je u korist naseg naroda, posebno kada se radi o ukljucivanju nase Bosansko-Hercegovacke komune u  politicki zivot ove zemlje.

Kako je bilo i najavljeno ekipa televizijskog kanala WZZM13 stigla je neposredno pred pocetak debate.

Napravili su veoma lijepu reportazu o tzv-”novim Amerikancima”,kako su nas nazvali, koji se pripremaju za “istorijsko glasanje.” Eldin Eki Foco je izjavio za WZZM13  da je cijeli svijet izgubio respekt koji je imao prema Americi i da oni ne vide ono sto su vidjeli u ovoj zemlji, ono  sto smo i mi vidjeli kada smo  stizali ovdje a to je cinjenica da je Amerika bila najbolja zemlja na svijetu. Naravno,izjavio je, bilo bi lijepo vidjeti da se taj ugled ponovo vrati.

Zanimljivo je napomenuti da je prvi intervju americkoj televiziji Eki Foco imao jos tokom ratnih godina u Sarajevu, kada su Peter Jennings i NBC news posjetili ovaj grad i napravili intervju sa Ekijem- tada jos djecakom.

Sanel Fazlic je napomenuo da posebnu vjeru ima u Senatora Joe Bidena,velikog prijatelja Bosne, koji nam je u proslosti mnogo pomogao  i ucinio  da se izglasaju rezolucije koje su pomogle Bosni u teskim vremenima.

Nasa mladost-Adana Mulaomerovic koja je zastupala mladju generaciju izjavila je da je veoma uzbudjena i nestrpljiva da vidi konacan ishod ovih predsjednickih izbora.

Po zavrsetku debate dobili smo obavjestenje da ce reportaza biti objavljena tu istu noc na lokalnom televizijskom kanalu u 11 sati. Dakle bio je to razlog za ostanak i dugo zajednicko pracenje tv programa sve do kasnih sati.

Na kraju sta reci poslije svega ovog sto se desilo i sto se jos uvijek desava u nasem gradu povodom ovogodisnjih predsjednickih izbora. Mozda samo spomenuti komentare Sanela Fazlica i Samira Coralica kada su na pocetku ove kampanje izjavili da je doslo vrijeme da Bosansko-Hercegovacki narod u Americi shvati da je ovo jedinstvena prilika da svojim zalaganjem i ucestvovanjem u ovoj kampanji stvorimo i pronesemo veoma lijepo ime o nasoj zemlji,nasoj nam dragoj Bosni i Hercegovini.

Ispred Bosanskog Kulturnog Centra
Samir Coralic
 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.