Obilježena 5. godišnjica od smrti A. Izetbegovića

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mezar prvog predsjednika RBiH te osnivača i počasnog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, danas je na Šehidskom mezarju Kovači obilježena peta godišnjica od njegove smrti.

Pored članova porodice, mezar su obišli i cvijeće položili rukovodstvo i članovi Stranke demokratske akcije (SDA), predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić te dužnosnici Federacije BiH, kantona i Grada Sarajeva i druge javne ličnosti i poštovaoci lika i djela Alije Izetbegovića.

 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić prisjetio se u obraćanju da se Alija Izetbegović uvijek zalagao za BiH, državu ravnopravnih naroda i građana, navodeći da se svi oni koji slijede njegov put bore upravo za takvu BiH.

-Ponekad možda nismo dovoljno razumjeli neke poteze koje je vukao Izetbegović, ali ovo vrijeme nakon njegove smrti pokazuje svu mudrost i ispravnost njegove politike, istaknuo je Tihić.

Ocijenio je da je Izetbegović vodio jednu realnu politiku, koja je bila jedina moguća i ispravna, uvijek vodeći računa o tome da u BiH žive svi narodi.

Tihić je istaknuo da jedino takvom realnom politikom možemo ići naprijed, odnosno “tzv. politikom korak po korak, ali uvijek naprijed”.

-Najbolje se možemo odužiti predsjedniku Izetbegoviću ako radimio slično kako je on radio i ako se borimo za ono za što se on borio, a to je BiH država ravnopravnih naroda i građana, naveo je Tihić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, sjećajući se lika i djela Alije Izetbegovića, kazao je da je to bio čovjek koji je vodio borbu za slobodu u kojoj je bilo sasvim jasno ko je agresor, a ko je žrtva, ko napada, a ko se brani.

-Izetbegović je stao na čelo pokreta za slobodu i za odbranu države BiH. Nikada nije ni riječju ni djelom ohrabrio bilo kakav potez za koji bi se moglo reći da nije civiliziran, da civile i one koji se ne mogu odbraniti stavlja u isti položaj kao i one koji su imali oružje, naglasio je Silajdžić.

Posebno je istaknuo Izetbegovićevu ljudskost, zbog čega “nismo imali i nećemo imati nikakve akte osvete, nismo rušili tuđe spomenike i nismo otvarali logore”.

Ocijenivši da je u posljednje vrijeme intenzivirana kampanja izjednačavanja tzv. strana u BiH, Silajdžić je kazao da to ima za cilj da oni koji izjednačavaju ne moraju ništa raditi da bi se unijelo više pravde u BiH i donijelo konačno rješenje.

-Neistinom se ne postiže mir i stabilnost u BiH kakvu smo željeli mi i Alija Izetbegović, a to je BiH svih građana, izjednačenih prava i obaveza, kazao je Silajdžić.

Nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači, organiziran je i obilazak Muzeju “Alija Izetbegović”.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.