Obilježena 5. godišnjica od smrti A. Izetbegovića

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mezar prvog predsjednika RBiH te osnivača i počasnog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, danas je na Šehidskom mezarju Kovači obilježena peta godišnjica od njegove smrti.

Pored članova porodice, mezar su obišli i cvijeće položili rukovodstvo i članovi Stranke demokratske akcije (SDA), predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić te dužnosnici Federacije BiH, kantona i Grada Sarajeva i druge javne ličnosti i poštovaoci lika i djela Alije Izetbegovića.

 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić prisjetio se u obraćanju da se Alija Izetbegović uvijek zalagao za BiH, državu ravnopravnih naroda i građana, navodeći da se svi oni koji slijede njegov put bore upravo za takvu BiH.

-Ponekad možda nismo dovoljno razumjeli neke poteze koje je vukao Izetbegović, ali ovo vrijeme nakon njegove smrti pokazuje svu mudrost i ispravnost njegove politike, istaknuo je Tihić.

Ocijenio je da je Izetbegović vodio jednu realnu politiku, koja je bila jedina moguća i ispravna, uvijek vodeći računa o tome da u BiH žive svi narodi.

Tihić je istaknuo da jedino takvom realnom politikom možemo ići naprijed, odnosno “tzv. politikom korak po korak, ali uvijek naprijed”.

-Najbolje se možemo odužiti predsjedniku Izetbegoviću ako radimio slično kako je on radio i ako se borimo za ono za što se on borio, a to je BiH država ravnopravnih naroda i građana, naveo je Tihić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, sjećajući se lika i djela Alije Izetbegovića, kazao je da je to bio čovjek koji je vodio borbu za slobodu u kojoj je bilo sasvim jasno ko je agresor, a ko je žrtva, ko napada, a ko se brani.

-Izetbegović je stao na čelo pokreta za slobodu i za odbranu države BiH. Nikada nije ni riječju ni djelom ohrabrio bilo kakav potez za koji bi se moglo reći da nije civiliziran, da civile i one koji se ne mogu odbraniti stavlja u isti položaj kao i one koji su imali oružje, naglasio je Silajdžić.

Posebno je istaknuo Izetbegovićevu ljudskost, zbog čega “nismo imali i nećemo imati nikakve akte osvete, nismo rušili tuđe spomenike i nismo otvarali logore”.

Ocijenivši da je u posljednje vrijeme intenzivirana kampanja izjednačavanja tzv. strana u BiH, Silajdžić je kazao da to ima za cilj da oni koji izjednačavaju ne moraju ništa raditi da bi se unijelo više pravde u BiH i donijelo konačno rješenje.

-Neistinom se ne postiže mir i stabilnost u BiH kakvu smo željeli mi i Alija Izetbegović, a to je BiH svih građana, izjednačenih prava i obaveza, kazao je Silajdžić.

Nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači, organiziran je i obilazak Muzeju “Alija Izetbegović”.

 

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.