Četvero uhapšenih zbog zločina na Korićanskim stijenama

Po nalogu Tužiteljstva BiH lišene su slobode 4 osobe osumnjičene da su počinile kazneno djelo Zločin protiv čovječnosti na lokalitetu Korićanskih stijena u kolovozu mjesecu 1992. godine. Po nalogu tužitelja iz Regionalnog tima II  Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području općine Prijedor lišili slobode slijedeće osobe:

– ŠKRBIČ MILORADA, sina Drage,  rođenog  11.07.1960. godine u mjestu V. Palančište, općina Prijedor,
– RADAKOVIČ MILORADA zvanog „Srbo“, sina Stojana, rođenog 10.08.1962.godine u mjestu Podvidača, općina Sanski Most,
– čURIČ GORDANA, sina Nikole rođenog 15.05.1968. godine u mjestu Ljubija, općina Prijedor i
-ČETIČ LJUBIŠU, sina Miće, rođenog 07.04.1969. godine u mjestu Ilidža.

 

 

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja utemeljene sumnje da su dana 21.08.1992. godine na području planine Vlašić, na lokalitetu zvanom Korićanske stijene, zajedno sa drugim pripadnicima Interventnog voda policije i policije SJB Prijedor počinili kazneno djelo Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode istražitelj Tužiteljstva BiH i policijski službenici SIPA-e su, sukladno naredbi Suda Bosne i Hercegovine, pristupili pretresu stambenih jedinica (5  kuća ili stanova) koji su vlasništvo ili su u posjedu ili su korišteni od strane osumnjičenih.

Očekuje se da osumnjičeni tijekom dana budu predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o predlaganju mjere pritvora prema osumnjičenim.

Na lokalitetu Korićanske stijene, dana 21.08.1992. godine, strijeljano je više od 200 osoba koje su izdvojene iz autobusa kojima je pučanstvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u pratnji policije SJB Prijedor, Interventnog voda  i Vojske Republike Srpske transportirano iz Prijedora i logora na teritoriji općine Prijedor prema Travniku.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.