Osumnjičen Suvad Džidić

Tridesetšestogodišnji Suvad Džidić iz Viteza uhapšen je u noći između petka i subote zbog sumnje da je napravio i podmetnuo eksplozivnu napravu koja je u četvrtak eksplodirala u tržnom centru FIS u Vitezu, saznaju “Nezavisne”.

On je osumnjičen za terorizam, a u istrazi o ovoj eksploziji izvršeno je šest pretresa u Vitezu i Zenici, te privedeno sedam osoba, od kojih su tri uhapšene.

 

Policija je prilikom pretresa kod Džidića pronašla dijelove naprave koji se mogu dovesti u vezu s napravom koja je eksplodirala u FIS-u.

“Postoje osnove sumnje da je S.Dž. iz Viteza počinio kazneno djelo terorizma na način da je sačinio i podmetnuo eksplozivnu napravu koja je eksplodirala u FIS-u”, saopšteno je iz Federalne uprave policije, koja je izvršila pretrese i hapšenja u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH i MUP-om Srednjobosanskog kantona.

U akciji je uhapšen i Admir Ahmetspahić (32) iz Zenice zbog postojanja osnova sumnje da je pripremao terorističko djelo. Kod njega su pronađena sredstva koja se mogu koristiti za vršenje terorizma. Istražni organi tek treba da utvrde da li je Ahmetspahić povezan sa eksplozijom u Vitezu.

Ahmetspahić je odranije poznat policiji, ova osoba čiji je nadimak Usama, ranije je procesuirana zbog zloupotrebe droga.

Džidić i Ahmetspahić juče poslijepodne predati su Tužilaštvu BiH.

“Tužilaštvo će nakon saslušanja uhićenih zatražiti da im bude određen pritvor”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije, kazao je da je policija izvršila pretres četiri objekta u Vitezu i dva u Zenici.

“Treća uhićena osoba je S.A. iz Zenice kod kojeg je prilikom pretresa pronađeno oko 500 grama kanabisa, te je isti predat Kantonalnom tužiteljstvu u Zenici”, kazao je Cvrtak.

Pero Gudelj, vlasnik Trgovačkog centra FIS Vitez, kazao je da ne poznaje osumnjičene za postavljanje eksplozivne naprave.

“Nisu mi poznati ti ljudi. Za jednog od njih sam čuo da je sklon novcu. Istrazi je pomogao video-nadzor koji memoriše sve snimljeno do deset dana unazad. Nadam se da će se smiriti tenzije i da se ovaj događaj neće koristiti u pogrešne svrhe”, kazao je Gudelj.

Njemu nije poznato da li je paket sa eksplozivnom napravom još prije nekoliko dana bio ostavljen u FIS-u, kao što su objavili neki mediji.

Josip Šarić, koji je teško povrijeđen u eksploziji u FIS-u, i juče je bio u teškom zdravstvenom stanju.

“Ljekari se i dalje bore za njegov život”, rekli su u sarajevskom Kliničkom centru.

U ovoj eksploziji poginuo je Zvonko Barbić, koji je radio kao zaštitar u ovom trgovačkom centru, a nekoliko ljudi je lakše povrijeđeno.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.