BAJRAM U BOÅ NJAČKOM KULTURNOM CENTRU

 

Piše:Sanel Fazlić

I dok nas trese groznica izbora kako nam u dragoj Bosni i Hercegovini tako i ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama, mi smo sa puno radosti i veselja dočekali naš najmiliji mjesec, mjesec ramazana. Mjesec ramazan u nama budi nešto posebno, pojačava smisao suosjećanja sa drugima. Kroz ramazan do isticaja dolazi naša briga o jetimima, siromašnim, i svim drugim socijalno ugroženim članovima zajednice. Post nije samo ustezanje od jela i pića, već i nastojanje da se strasti, koliko je to moguće oplemene i da mjesec ramazan iskoristimo u mjenjanju naših loših navika. Čovjek kroz post razvija sposobnost da kontroliše sebe i svoje postupke.

Bošnjački kulturni centar je kao i svake godine dočekao svoje vrijedne džematlije sa velikom dozom zahvalnosti jer su upravo džematlije ti koji nam omugućavaju uspješan rad. Pod pokriveteljstvom Bošnjačkog kulturnog centra trenutno djeluju: Islamska zajednica sa 400 familija i 250 djece u Mektebu, KUD “Preporod” sa 82 člana u dvije starosne grupe, Radio BiH, Sekcija žena “Hajr” sa preko 80 članova, Hor Ilahija i kasida “Džematski Biseri”, nogometna sekcija “BCC” sa preko 90 djece raspodjeljenih u nekoliko starosnih grupa.

Tokom ramazana BCC je organizovao iftare na kojim se mogla ponositi i najbolja kuhinja. Bosanski specijaliteti od punjenih paprika, dolme, sarme, pa sve do baklava, tufahije, kadaifa su primamljivo otvarale apetite naših dragih postača. Zaista je lijepo vidjeti svu tu snagu, našu omladinu, našu djecu, pa naše nane i didove… na kraju krajeva naš spoj između generacija i naše zajedništvo. Na Teraviji smo mogli čuto nekoliko Imama koji su se svaki dan mjenjali a to su: Ahmet ef. Alić, te nas uvaženi h. Husnija Kadunić, ali pravo osvježanje su bili momci polaznici vjeronauke koji su svojim glasovima često izmamili i pokoju suzu radosnicu, jer su namaz predvodili kao svršenici Medresa a to su Edin Bobar, Vedad Grozdanić i Alem Avdić. Aferim momci!

Kao što narodna poslovica kaže: “Top puče, Bajram prođe”, sve što je dobro brzo prođe, pa tako i naš mjesec ramazan. Prije nego što smo ga i osjetili Bajram namaz nam dođe i osjeti se onaj naš stari bošnjački ponos i ljubav prema svojoj vjeri i svojim korijenjima. Zgrade Bošnjačkog kulturnog centra su bile prepune, i to je još jedan od znakova našeg rada u razvoju našeg džemata. Na Bajram namazu mr. Haris Alibašić nam je prenio čestitke ispred ureda gradonačelnika George Hartwell’a, koji je pozvao na toleranciju i suživot.

Djeca kao djeca uvijek se obraduju i najmanjem poklonu. Tako je bilo i ovog puta kada su se dijelili paketići za 250 polaznika mektebske nastave. Zaista nema ništa lijepše vidjeti nego dječije lice sa osmijehom kada su dobili poklončiće u paketićima.

U subotu je održan prvi Bajramski turnir u malom nogometu za naše mališane koji pohađaju Nogometnu školu pod pokroviteljstvom Bošnjačkog kulturnog centra. Turnir je prošao u najboljem redu a mladi nogometaši su pokazali šta su naučili do sad. Pokazali su da su to naši talenti i budući stipendisti nekih od američkih univerziteta. Svi dječaci i djevojčice su pobjednici, jer oni spajaju prijateljstva, nastupaju pod našom zastavom, a možda neko od njih i postane sljedeći Vedad Ibišević.

Bajramsko sijelo se nastavilo istu noć uz bogat vjersko-kulturni-sportsko-zabavni program, koji se odvijao do kasnih sati. U program su učestvovali: Ilahije i Kaside “Džematski biseri”, Radio BiH, nogometna sekcija BCC, sekcija žena “Hajr”, te naši umjetnici Safet Kozlica iz Chicaga i lokalni umjetnici Dado i Zera. Po slobodnim procjenama na Bajramskom sijelu je bilo oko 700 Bošnjaka Grand Rapidsa.

Za kraj da se zahvalim svim donatorima koji nesebično pomagali rad Bošnjačkog kulturnog centra i naših sekcija. Veliko hvala ide također svim volonterima što su dolazili na Eastern Ave i svojim trudom te radom podigli naš džemat na jedan veći nivo.

Bajram šerrif mubarek olsun!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.