Saopštenje za javnost

 

Obzirom da su objavljeni preliminarni rezultati lokalnih izbora održanih 05. oktobra 2008 NGI – Kozarac ovim putem obavještava javnost, a time i svoje birače, članove i simpatizere stranke o postignutim rezultatima.
Kako je poznato, NGI – Kozarac je izišla na protekle izbore za Skupštinu opštine Prijedor, samostalno, sa svojom listom od 28 kandidata.
Trenutno ostvareni rezultat je osvojeno 959 glasova.
Nadamo se, kada se ovom broju pribroje glasovi koje smo dobili od naših birača iz inozemstva, da će stranka preći izborni prag od 1200 glasova, te tako steći uslov da postane Skupštinska stranka u Prijedoru.

Koliko ćemo dobiti odborničkih mjesta ovisit će o broju glasova podrške iz inozemstva, upućenih putem pošte i broju glasova koji će se pripisati po osnovu kompenzacije.

Uzimajući u obzir sve okolnosti u kojima je stranka djelovala od svog osnivanja pa do proteklih izbora, rukovodstvo stranke je zadovoljno ostvarenim izbornim rezultatom, a posebno podrškom birača izišlih na izbore.
U prilog takvoj ocjeni idu činjenice:

Da je stranka osnovana prije pola godine, sa obavezom formiranja zakonom utvrđenih organa stranke i donošenje propisanih akata.

Rukovodstvo stranke čine pojednici sa vlastitim poslovnim i ličnim obavezama.

Stranka se cijelo vrijeme samofinancira iz sredstava prikupljenih pa osnovu članarine i dobrovoljnih priloga.

Ono čime nismo zadovoljni u rukovodstvu stranke, a što je bitno uticalo na izborni rezultat, koji je mogao biti mnogo bolji je izlaznost na izbore u odnosu na biračke spiskove po biračkim mjestima a koja je na području Kozarca ispod 30% dok je za opštinu Prijedor preko 50%.

Jedan od ključnih razloga za tako mali odziv na izbore, leži u činjenici da se u biračkim spiskovima nalazi veliki broj birača koji žive u inozemstvu, a nisu se prijavili za glasanje u odsustvu.

Nismo zadovoljni činjenicom da je bio veoma velik broj nevažećih listića, na pojedinim biračkim mjestima i preko 30%.
Rezultati izbora bi sigurno bili bolji da NGI – Kozarac nije grubo i neargumentirano napadana u prljavoj predizbornoj kampanji u kojoj su sudjelovali pojedinci.

Stranka nije reagovala na podvale, provokacije i niske udarce.Ostala je dosljedna svom programu i ciljevima političkog djelovanja a što je rezultiralo činjenicom da smo pobjednička stranka na području bivše ali i buduće opštine Kozarac.

Poslije izvršene analize realizacije plana i predizbornih aktivnosti i ostvarenih konačnih rezultata izbora, rukovodstvo stranke će utvrditi strateške ciljeve, te naćin njihovog ostvarivanja, polazeći od programskih dokumenata stranke.

NGI – Kozarac ide dalje!

Svoji na svome!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.