Sve spremno za lokalne izbore

Sve spremno za lokalne izbore

U Bosni i Hercegovini organizaciono je sve spremno za lokalne izbore, ponovio je danas kasno poslije podne jučerašnju ocjenu Centralne izborne komisije BiH (CIK) predsjednik tog tijela Suad Arnautović.

Samo jedan problem, koji CIK ne smatra velikim, registrovan je na dva biračka mjesta u Mostaru u Domu “Herceg Stjepan Kosača”. Tamo jedna politička stranka nije uklonila svoj veliki džambo plakat. Kako procedura nalaže da u krugu od 50 metara na biračkim mjestima ne smije biti stranačkih obilježja, ova birališta ne mogu biti otvorena dok se plakat ne ukloni, kazao je Arnautović.

 

U pogledu sigurnosne situacije, do predvečerja u subotu, nije bilo nikakvih nepredviđenih događaja. Takve povoljne prilike CIK očekuje do kraja izbornog procesa.

Arnautović i drugi zvaničnici Komisije danas poslije podne su održali sastanak s međunarodniom posmatračima akreditiranim za nadgledanje izbora. Dobrodošlicom im je poručeno da je njihovo prisustvo značajno. Oni će nadgledati rad biračkih odbora, za šta ih je većina akreditirana, a jedan broj će posmatrati rad centralnog punkta za brojanje glasova.

Prema izjavama zvaničnika CIK-a, dosad je akreditirano više od 1.300 posmatrača, bilo da su u pitanju međunarodni, iz više evropskih zemalja ili posmatrači uime političkih subjekata, takmaca na izborima te nevladinih organizacija.

Proces akreditiranja posmatrača bio je otvoren i u toku sastanka, pa nije mogao biti saopćen njihov precizan i konačan broj.

U CIK- posebno ističu da OSCE ovog puta nije poslao veliku posmatračku delegaciji već jednu manju, što se tumači kao svojevrsno priznanje Bosni i Hercegovini da zna uspješno voditi izborni proces.

Doputovali su i gosti nekih stranih državnih izbornih komisija.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.