“Ovo je genocid i etničko čišćenje drugim sredstvima”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je da Daytonski sporazum nije ispunio očekivanja koja su ga pratila kada je potpisivan te je zatražio da Vijeće Evrope podupre napore za njegovo potpuno provođenje, uključujući uklanjanje rezultata etničkog čišćenja.

U govoru, koji je održao u Strasbourgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Silajdžić je upozorio da proces povratka prognanika u BiH nije dovršen ni trinaest godina nakon rata te kako se sve to vrijeme nastavlja institucionalizirana etnička diskriminacija građana te države.

 

Ilustrovao je to primjerom tzv. entitetskog glasanja u parlamentu BiH ustvrdivši kako taj mehanizam vlasti Republike Srpske koriste da bi blokirale donošenje svih bitnijih odluka nužnih za bolje funkcionisanje BiH kao države.

“Ovo je genocid i etničko čišćenje drugim sredstvima. Ovaj plan poziva na eliminaciju na papiru onih koji nisu mogli biti fizički eliminisani, a oružje koje se koristi je entitetsko glasanje”, rekao je Silajdžić u govoru koji je medijima dostavio njegov ured u Sarajevu. Silajdžić je istakao da BiH uskoro mora dobiti novi ustav iz koga bi morao biti uklonjen postojeći način donošenja odluka u državnom parlamentu. Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope Silajdžić je pozvao da “jasno kaže koji su to evropski standardi” kako bi se oni mogli ispoštovati pri donošenju novoga ustava.

(24s.i.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.