Aktivisti SDS-a plaćali birače

Sedamnaest aktivista SDS-a, među njima i Slobodan Mitrović, direktor dobojskog Centra za socijalni rad i kandidat za odbornika u SO Doboj, uhapšeni su juče u Doboju zbog sumnje da su opštinskim novcem podmićivali birače kako bi glasali za SDS, potvrdili su policijski izvori.

Nakon što su saslušani pred tužiocima Okružnog tužilaštva u Doboju, svi osumnjičeni, uglavnom volonteri Centra za socijalni rad, juče su u poslijepodnevnim časovima pušteni da se brane sa slobode.

 

“Svi uhapšeni, kojima Tužilaštvo na teret stavlja krivično djelo povreda biračkog prava branili su se ćutanjem. Tužilaštvo ih tereti da su kao volonteri Centra za socijalni rad, od 2007. godine i vanrednih predsjedničkih izbora u RS pa sve do ovih lokalnih izbora, podmićivali birače”, rekao je advokat Siniša čorđević, koji zastupa desetoricu osumnjičenih. Prema njegovim riječima, radi se o “minornom krivičnom djelu” za koje je zaprijećena novčana kazna, a u najtežim slučajevima i kazna zatvora do tri godine.

Goran Nešković, advokat jednog broja uhapšenih, izjavio je da je među privedenima i Slobodan Mitrović, direktor Centra za socijalni rad.

Kako saznajemo, Mitrovića su pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS, koji su sproveli akciju, uhapsili na djelu, u trenutku dok je navodno davao mito jednom od birača.

Izvori bliski istrazi tvrde da policija raspolaže snažnim dokazima, među njima i video-snimcima podmićivanja. Kako se sumnja, volonteri Centra za socijalni rad su dobili zadatak da obilaze sela oko Doboja kako bi navodno uradili socijalnu sliku domaćinstava. Međutim, to je, kako sumnjaju u policiji, bio samo paravan za podmićivanje birača, koji su, zavisno od slučaja do slučaja, dobijali 80 do 500 maraka po osobi, na osnovu tzv. anamneze na osnovu koje je izdavan opštinski novac. Novac za te svrhe je ranije obezbijeđen kroz odluku Skupštine opštine Doboj po kojoj je u ovoj godini trebalo dodijeliti 1.300 stipendija, 1.400 jednokratnih pomoći penzionerima i 1.300 pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. Kako se sumnja, pomoć su, međutim, dijelili na osnovu anamneza, koje nisu potpisali građani, već su njihove potpise falsifikovali aktivisti Centra za socijalni rad. Neki ljudi su, tvrdi se, tako i po četiri puta dobili opštinsku pomoć, a u nekim od anamneza je stajalo kako neki od građana boluju i od leukemije, sve u cilju da se stvori prividni razlog za isplatu pomoći.

Dobojski odbor SNSD-a ranije je podnio krivične prijave protiv prvaka lokalnog SDS-a, optužujući ih da su koristili opštinska sredstva kako bi kupovali glasove birača na području Doboja.

Srpska demokratska stranka najoštrije je osudila jučerašnje hapšenje “17 aktivista te stranke u Doboju, ističući da je cilj policijske akcije zastrašivanje birača pred lokalne izbore zakazane za 5. oktobar”.

SDS je optužila aktuelne vlasti RS da su policiju “pretvorili u kaznene ekspedicije SNSD-a”, ocjenjujući kako građani RS “šezdeset godina poslije 1948. ponovo proživljavaju Informbiro, a da je preostalo samo još da se objelodani lokacija novog Golog otoka”.

SDS je najavila da će “zbog svjesnog derogiranja i urušavanja institucija RS podnijeti krivične prijave protiv Milorada Dodika, premijera, i Stanislava Čađe, ministra unutrašnjih poslova RS”.

Izvori bliski istrazi tvrde da je Salih Memić, glavni okružni tužilac, u petak, kad je policija dostavila dokaze o podmićivanju, otvorio bolovanje i zabranio tužiocima da rade na ovom slučaju. Međutim, kolegijum tužilaca juče ujutro je donio odluku da se počne sa saslušanjem osumnjičenih.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.