Karadžić na latinici

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da mu se svi sudski spisi koji se odnose na njegov predmet dostave i na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

U danas objavljenoj odluci Sudskog vijeća navodi se da "optuženi u svom zahtjevu nije naveo dovoljno razloga zbog čega ne može da prihvati dokumente pisane latinicom" i pod, u Tribunalu uobičajenom, oznakom za "bosanski, hrvatski i srpski".

"Sudije su konstatovale da su Karadžićeve primjedbe na latinično pismo zasnovane na "nacionalnim, ličnim i porodičnim razlozima i obavezi da poštuje srpski jezik i ćirilično pismo", javlja dopisnik agencije "Srna".

Sudsko vijeće zapaža da Karadžić ne navodi da nije u mogućnosti da razumije bosanski, hrvatski i srpski na latinici, te da je sam već pisao podneske služeći se bosanskim/hrvatskim/srpskim jezikom i latiničnim pismom.

Vijeće podsjeća da, prema pravilima Tribunala, optuženi nema pravo da na jeziku koji razumije dobije sve sudske dokumente, već se to prvenstveno odnosi na optužnicu i prateće materijale.

Povodom Karadžićeve tvrdnje da on razumije engleski jezik, ali ne dovoljno dobro da razumije pravna pitanja, sudije kao protivargument navode da "postoji materijal koji ukazuje da njegovo dobro poznavanje engleskog jezika".

Kao primjer navode se novinski članci iz kojih se može vidjeti da je Karadžić proveo godinu dana na studijama na Univerzitetu "Kolumbija".

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.