Luka Karadžić: “Dodik čuva Srpsku”

Luka Karadžić, ogorčen zbog onog što je SDS postala posljednjih desetak godina, kaže u intervjuu za "Fokus" da su Srpskoj demokratskoj stranci najviše štete nanijeli Dragan Kalinić i Dragan Čavić.

Za brata Radovana, koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, kaže da se dobro osjeća, mnogo bolje nego njegova porodica, prijatelji i srpski narod koji je uplašen za njegovu sudbinu.

– Radovan je htio da se preda u januaru 2009. godine. I ovako njemu neće početi suđenje do sljedeće godine. Uzdam se u principijelnost Rusije koja neće dozvoliti produženje rada Haškog tribunala nego što je to ranije predviđeno i odlučeno. Zbog svega toga bilo bi mnogo bolje da ga nisu hapsili. Ili već kad su ga uhapsili da su ga držali negdje tajno i da ga nisu predali do sljedeće godine. Veliki su pritisci bili na njegovu i na moju porodicu. Kunem se da njegova i moja porodica nisu znali gdje se nalazi Radovan – kaže Luka Karadžić, brat nekadašnjeg predsjednika RS.

– Ima li vaš brat kontakt sa Šešeljom?

KARADŽIČ: Sa Šešeljom se ne viđa nikako, zato što je on u drugom paviljonu. Viđa se s generalom Pavkovićem, Šainovićem, Vinkom Pandurevićem, ima ih osam na tom spratu. Imaju svaki svoju sobu, hodnik, telefonsku govornicu, dnevnu sobu s kuhinjom u kojoj je i TV, a u sobi ima i kompjuter.

– Šta je danas ostalo od one SDS koju je stvorio vaš brat?

KARADŽIČ: Mnogo štete naneseno je Srpskoj demokratskoj stranci koju je vodio Kalinić, koji je bio podobni član Saveza komunista. Ti iz Saveza komunista bili su puzavci koji su puzali da bi došli do cilja, oni su samo klimali glavom. Kalinić je bio u Savezu, pa je bio kod Ante Markovića, a onda je došao u SDS. Bio je ministar zdravlja, sve zahvaljujući porodici Karadžić. Zamislite dokle ide taj čovjek. On je suprugu Radovana Karadžića ubjeđivao da ga pozove na predaju. Rekao joj je: "Pa, znate, ovi će mene smijeniti ako to ne učinimo." To o njemu dovoljno govori.

– Da li je Radovan Karadžić znao za političku biografiju Dragana Kalinića?

KARADŽIČ: Znao je, ali nije imao vremena da se bavi Kalinićem. On je 70 odsto vremena provodio po sastancima, pregovorima, što sa Muslimanima, Hrvatima, Miloševićem, što međunarodnom zajednicom. Njemu je mnogo kadrova nametnuto od strane njegovih saradnika, a najgori kadar je ubjedljivo bio Dragan Kalinić. On je kasnije dobio svu vlast u SDS i unio razdor u stranci, a poslije dolazi gospodin Čavić, koji je ušao u stranku 1996. godine.

Poslije zabrane političkog rada Čaviću, zbog čega je Radovan žalio, Čavić se vraća, ali njegov rad nije bio u interesu RS i srpskog naroda. Bilo mu je u interesu samo da bude predsjednik RS.

– Koliko će odlazak Radovana Karadžića u Hag uticati na stanje u SDS?

KARADŽIČ: Ove ljude u današnjoj SDS ne poznajem, meni su oni nepoznati, ne znam odakle su se pojavili. Ne poznajem današnju SDS. Ne znam šta se desilo sa tom strankom. Znam samo Božidara Vučurevića, bio sam dolje u Trebinju član SDS. SDS više nije stranka koju je vodio Radovan Karadžić i njegovi saradnici. SDS je nastala kao odgovor na formiranje SDA i HDZ i Radovan je htio da objedini sve Srbe u jednu stranku, odnosno da se izbriše podjela na Srbe četnike i Srbe komuniste. Moja prva zamjerka njemu je što je 1993. zamrznuo rad SDS, a ubrzo se pojavljuju socijalisti i radikali!

– U RS su uskoro lokalni izbori, šta mislite koliko su oni važni i kakve su vaše prognoze?

KARADŽIČ: Drago mi je što je kandidat za načelnika opštine Bijeljina Gavrilo Bobar, on je čestit i korektan čovjek koji je i u najtežim vremenima bio od velike pomoći narodu i RS. U Loparama je kandidat Savo Cvjetinović. To su pošteni ljudi, znam ih. Ipak, ne mogu uticati na izbornu volju, narod daje konačnu riječ.

– Predsjednik Vlade RS otvoreno je obećao pomoć porodici Radovana Karadžića, je li održao riječ?

KARADŽIČ: Porodica Radovana Karadžića i ja lično smo više nego zahvalni premijeru RS što ju je posjetio, obećao pomoć i to ispunio. Hvala mu što nije pao pod uticaj međunarodne zajednice kao neki drugi političari. On zna za ljudske vrijednosti, osnovna ljudska prava svakog čovjeka. Za Republiku Srpsku i srpski narod dobar je onaj koga napadaju Miroslav Lajčak i Rafi Gregorijan, a oni najviše napadaju upravo Dodika.

(fokus.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.