Pravda za sve

Ovog ljeta desilo se nekoliko važnih događaja koji mogu doprinijeti pravdi i trajnom pomirenju na Balkanu. Najdramatičniji događaj bilo je hapšenje Radovana Karadžića, na koje se predugo čekalo. Njegovim prebacivanjem i početkom sudskog procesa u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, jedan od glavnih lidera odgovornih za zločine počinjene u vrijeme rata od 1992. do 1995, uključujući i genocid u Srebrenici, odgovaraće za svoja djela.

Bilo je i drugih pozitivnih koraka koji nisu privukli toliko pažnje kao hapšenje Karadžića, ali i oni bi na sličan način mogli doprinijeti pravdi i pomirenju u BiH.

 Nešto manje od dvije sedmice nakon hapšenja Karadžića, 29. jula, prvostepeno vijeće Suda BiH osudilo je sedam osoba optuženih za genocid i učestvovanje u ubistvu više od hiljadu muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti u skladištu zemljoradničke zadruge Kravice blizu Srebrenice. Ovom istorijskom presudom Sud BiH je, prvi put, izrekao presudu za počinjeni genocid u BiH. Posebno odjeljenje za ratne zločine pod vođstvom vršioca dužnosti glavnog tužioca, Milorada Barašina, treba da bude ponosno na ovaj ishod, ali i na svoje druge rezultate.

Bilo je još dobrih vijesti. Tužilaštvo BiH sačinilo je demografsku analizu ratnih zločina počinjenih u ratnom periodu 1992-1995. godine. Ovu analizu će koristiti Posebno odjeljenje za ratne zločine kako bi utvrdilo prioritetne predmete u pogledu istraga i suđenja, što će obezbijediti da se sredstva usmjere na najteže ratne zločine počinjene protiv Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih drugih građana BiH. Svaka žrtva ima pravo na pravdu, ali činjenica je da nigdje u svijetu ne postoji pravni sistem koji bi mogao obraditi količinu posla koji se trenutno nalazi pred sudovima BiH. Stoga je potrebno utvrditi prioritete među velikim brojem predmeta. To će biti težak i emotivno osjetljiv posao, ali njega je neophodno završiti da bi se pokrenuli krivični procesi. Demografska analiza će dati konkretnu osnovu za depolitizovanu, objektivnu strategiju za odabir predmeta, te, uz to, može poslužiti i kao primjer drugim regijama u svijetu koje žele uspostaviti sistem odgovornosti za počinjene zločine.

Iako događaji koje sam naveo predstavljaju značajan napredak, ipak ima još dosta da se uradi. Vlada BiH mora usvojiti i sprovesti efikasnu strategiju za rad na predmetima ratnog zločina, što je i Savjet za sprovođenje mira odredio kao uslov koji mora biti ispunjen prije zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Politički lideri moraju tužiocima dati podršku da ojačaju regionalnu saradnju kako bi osobe optužene za ratne zločine, a koje se nalaze u susjednim državama, bile procesuirane u tim državama. Vlada, takođe, mora izgraditi zatvor s maksimalnim stepenom bezbjednosti u kojem bi bili zatvoreni ozloglašeni osuđenici za ratni zločin i mora preduzeti korake kako bi bila spriječena nova bjekstva kao što je bilo bjekstvo Radovana Stankovića, koji je nažalost još na slobodi.

Moja vlada je krajnje odlučna da pomogne naporima BiH pri krivičnom gonjenju onih koji su optuženi za ratni zločin, otkrivanju i obilježavanju zločina iz prošlosti i promovisanju pomirenja u cijeloj zemlji. Zato Sjedinjene Američke Države finansiraju međunarodne sudije i tužioce koji rade u Sudu i Tužilaštvu BiH i obezbjeđuju obuku i drugu vrstu podrške pravosudnim dužnosnicima u cijeloj BiH. Zbog toga SAD, takođe, podržavaju organizacije kao što su Istraživačko-dokumentacioni centar i Međunarodna komisija za nestale osobe koje rade na objektivnom dokumentovanju događaja iz prošlosti. Lideri BiH imaju obavezu da se iskreno suoče sa zločinima počinjenim tokom rata i s njihovim posljedicama.

Politiziranje pitanja ratnog zločina, rada Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih institucija ili iskorištavanje žrtava ratnih zločina je nesavjesno i kratkovidno ponašanje. Građani BiH žele, zaslužuju i poštuju istinu; a to je upravo ono za šta se ove institucije i njihovo predano osoblje zalažu. Lokalni i međunarodni uposlenici u Tužilaštvu BiH su predani i požrtvovani profesionalci koji vjeruju u pravdu i vladavinu zakona. Na njima je težak teret i ogromna odgovornost da zadovolje pravdu u zemlji s užasnim ratnim posljedicama. Moja zemlja nudi pomoć. Lideri BiH moraju učiniti isto.  

Autor: Clint Williamson,

(ambasador SAD za pitanja ratnih zločina)

 

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.