Banja Luka nema odgovor na Stankovićev bijeg

Radovan Stanković je osuđeni silovatelj i mučitelj. On nije izrazio kajanje za zločine koje je počinio, a njegov bijeg iz zatvora je dokaz, ako bi bio potreban, da on ne prihvata zlo koje je počinio niti pravdu svoje kazne. Umjesto toga, on je upućivao uvredljiva i prijeteća pisma zvaničnicima pravosuđa u BiH, saopćeno je danas iz OHR-a.

Petnaest mjeseci nakon bijega Radovana Stankovića iz zatvora u Republici Srpskoj, visoki zvaničnici RS-a su javno izjavljivali, kao odgovor na privatnu prepisku, da niko nije odgovoran, niko se ne smatra odgovornim i da nikakve radnje nisu potrebne da se nađe počinilac krivičnih djela koji još predstavlja opasnost za sve oko sebe.

 

Iz OHR-a podsjećaju da se u nedavnim javnim izjavama, predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, premijer Milorad Dodik i ministar pravde Džerard Selman nisu obavezali na ponovno hvatanje Stankovića, niti da pozovu na odgovornost one koji su krivi za njegov bijeg.

Umjesto toga, oni su činjenicu da svi oni koji su imali veze s bijegom i dalje rade u Kazneno-popravnom zavodu Foča nastojali prikriti tvrdeći da se postojanje RS-a dovodi u pitanje.

– Ako vlasti u RS-u ne podržavaju Stankovićeve zločine, onda ne bi trebale imati nikakvih dilema da trebaju preduzeti ozbiljne mjere radi njegovog vraćanja u zatvor i pozvati na odgovornost sve one koji su krivi za njegov sramotni bijeg, upozoravaju iz OHR-a.

Predmet Stanković je bio prvi predmet koji je prebačen s Međunarodnog krivičnog tribunala u Haagu na BiH, kao dio strategije okončanja rada ovog tribunala.

– Kao takav, ovaj predmet je bio znak povjerenja u pravosudni sistem BiH. Nažalost, Stankovićev bijeg iz zatvora u Foči iznio je
navidjelo nekoliko nedostataka entitetskih kaznenih sistema. Ovo nije samo pitanje koje se tiče Republike Srpske, kaže se u saopćenju.

U julu 2007. visoki predstavnik je donio izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH kako bi osigurao da se prema zatvorenicima, koji su osuđeni prema državnom zakonu i koji služe kazne u entitetskim zatvorima, primjenjuje odgovarajući strožiji režim. Visoki predstavnik svjesno nije donio izmjene i dopune zakona na entitetskom nivou kako bi entitetima dao priliku da demonstriraju svoju opredijeljenost u ovoj oblasti. Federacija BiH ni do sada nije izmijenila relevantne odredbe odgovarajućih zakona, što je omogućilo da osuđeni ratni zločinci koji služe kazne u zatvorima u Federaciji BiH nezakonito koriste odsustva bez nadzora, o čemu je prvi zamjenik visokog predstavnika u nekoliko navrata pisao ministru pravde Federacije BiH.

Uprkos svoj njihovoj tobožnjoj zapanjenosti, na organima Republike Srpske je i dalje obaveza da opovrgnu svaki pomen kolektivne odgovornosti tako što će osigurati da Radovan Stanković i drugi koji su osuđeni za ratne zločine odsluže svoje pune zatvorske kazne i da se pozabave sistemskim problemima koji su i dalje korijenski uzrok njegovog bijega, navedeno je u saopćenju OHR-a.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.