Dodik se usprotivio američkom posredovanju

Pitanje ustavnih promjena u BiH dominiralo je sastankom koji su lideri vodećih političkih partija u BiH imali večeras sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Stuartom Jonesom u Sarajevu u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha.

Lideri su tom prilikom iskazali potrebu za ustavnim reformama, ali su iznijeli potpuno različita viđenja budućeg ustavnog uređenja zemlje.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon sastanka kako je domaćinima iznio stav da je nužno promijeniti Ustav BiH, naglasivši kako sadašnja organizacija zemlje ne nudi šansu za evropske integracije i uopće napredak.

On je izrazio nadu da će BiH dobiti uskoro pomoć američke administracije u procesu traženja rješenja za ustavne promjene u BiH.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ustvrdio je kako različiti pogledi o ustavnom uređenju BiH objektivno postoje, te da je to tema o kojoj se može razgovarati u proljeće.

-Ipak, nisam siguran da ćemo i tada imati veći stepen saglasnosti u odnosu na danas, stav je Ivanića.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović kaže kako je na sastanku bilo nastojanja da se nađe “zajednički imenitelj” o ključnim pitanjima u BiH, imajući u vidu nove ljude iz Washingtona koji su spremni da rade na bitnim političkim projektima.

Izrazio je nadu da će biti političkog napretka u tom smislu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić upozorio je kako zadržavanje postojećeg institucionalnog i ustavnog okvira BiH vodi u stagnaciju i destabilizaciju, te onemogućava ispunjenje uvjeta za evropski put.

Smatra kako razgovore o ustavnoj reformi treba početi odmah nakon oktobarskih izbora, te ističe kako je period od izbora do ljeta sljedeće godine zlatni period za reforme u BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je kako su domaćini sastanka jasno rekli da će SAD pomoći BiH i uključiti se u značajne procese. 

Tihić je iznio stav da sadašnje državne strukture neće moći ispuniti uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nemaju kapacitet i nadležnosti.

-Bez korjenite ustavne reforme, nema ni odlaska OHR-a, ni ispunjavanja uvjeta iz SAA, tvrdi Tihić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da je “aprilski paket” ustavnih promjena mrtav, a da su izjašnjavanje svih učesnika o tome da je Dejtonski sporazum osnova i da RS nije sporna uvjeti za započinjanje ustavnih promjena.

Ponovio je kako je “OHR već davno trebalo da ode i da ovdje nema šta da radi, pogotovo na pitanjima vezanih za evropske integracije”.
 
Dodik se usprotivio i američkom posredovanju u ustavnim promjenama, istaknuvši kako je on za razgovore na ravnopravnim partnerskim odnosima sa faktorima u okviru BiH. 

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija zadovoljan je stavovima američkog zvaničnika i nagovještajima spremnosti SAD-a da pomogne i bude i dalje prisutna u BiH.

Lideri vodećih političkih partija smatraju kako je sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a bio kurtoazan, s ciljem njegovog upoznavanja sa aktuelnim pitanjima u BiH.

Ocijenili su kako njegov dolazak u BiH odmah nakon imenovanja na ovu funkciju pokazuje kako je naša zemlja i dalje na vrhu prioriteta američke vanjske politike.

Prema izjavama nekih od bh. lidera, Jones je kazao kako nosi iz BiH vrijedne informacije koje će značajno opredijeliti američku administraciju u budućem djelovanju u našoj zemlji.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.