“Radna večera”

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za pitanja Evrope i Evroazije Stuart Jones sastao se večeras u Sarajevu u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha sa predstavnicima vodećih političkih partija u BiH.

Jones je prije početka sastanka, koji je nazvan “radna večera”, izjavio novinarima kratko da će sa bh. političkim liderima razgovarati o situaciji u BiH, budućnosti zemlje, njenom evropskom putu, te kako u tome mogu pomoći Sjedinjene Države.

 

-Želimo podržati aspiracije ljudi u BiH da idu ka Evropi, izjavio je Jones, potvrdivši da će SAD pokušati pomoći BiH u procesu ustavnih promjena, ali da se, kako je kazao, neće miješati.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je pred početak sastanka kako očekuje, osim upoznavanja sa novim visokim dužnosnikom State departmenta, razgovor i razmjenu stavova o aktuelnim pitanjima u BiH.

Upitan da li očekuje da se razgovara o ustavnim promjenama na bazi “aprilskog paketa”, Tihić kaže kako je to jedino realno, te kako bi bilo najbolje ukoliko bi se mogao postići konsenzus.

-BiH je imala priliku da usvoji “aprilski paket” i da stvari krenu sasvim drugim tokom, smatra predsjednik SDA.

Potpredsjednik Stranke za BiH Safet Halilović očekuje također da se na sastanku razgovara o ustavnim promjenama, ali i o pitanju Brčkog, imovinskim zakonima, a smatra kako nije isključen ni razgovor o budućnosti OHR-a.

Halilović je mišljenja kako je neophodno sa visokim američkim dužnosnikom razgovarati o tome kako izaći iz trenutne situacije, misleći pri tome na trenutno uređenje BiH koje, kako je naveo, zahtjeva promjene ustavnog karaktera, ali i druge reforme.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne očekuje neke konkretne zaključke sa ovog sastanka, ali smatra kako nije izvjesno da će se razgovarati o ustavnim promjenama na bazi “aprilskog paketa”.

-Imali smo propast aprilskog paketa i sumnjam da će neko iz SAD ponovo uzeti na sebe taj rizik, stav je Ivanića, koji ističe da će pitanje ustava više biti pitanje evropskih integracija, ali bez bilo kakvog nametanja.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić također očekuje razgovor o najbitnijim pitanjima za BiH, kao što su reforma ustava. Najavio je da će skrenuti pažnju na opasnost od stagnacije i destabilizacije u BiH, ako se bude odlagalo sa procesom ustavne reforme.

On je kazao da će zatražiti od američke administracije snažnije sudjelovanje u ovom procesu i uopće redifiniranje uloge međunarodne zajednice u BiH.

-Najvažnije je da se otvori proces korjenite ustavne reforme i da za ovaj proces dobijemo podršku SAD-a, smatra Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je nadu da će na sastanku imati priliku iznijeti stajalište da BiH ne funkcionira kao normalna država, te da je njen evropski put vrlo usporen.

On će kazati kako se BiH, da bi uhvatila korak sa Evropom i zemljama u okruženju, mora prije svega ustavno preurediti da bi dobila priliku da funkcionira kao normalna država, te ističe kako to treba uraditi odmah.

Sastanku se odazvao i predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, koji je kazao kako očekuje stavove SAD-a kao što su jedinstvo BiH, ali i poruku aktuelnim vlastima “da su oni s nama, ali da oni moraju biti sami sa sobom”.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država tokom svog boravka u Sarajevu imao je niz bilateralnih sastanaka, kao što su susreti sa članovima Predsjedništva i ministrima.

Ambasador SAD-a u BiH Charles English potvrdio je da je Jones imao i bilateralni razgovor sa premijerom RS-a Miloradom Dodikom, te da će se nastojati sastajati u narednom periodu i sa svim drugim političkim liderima.

-Ova vrsta bilateralnih sastanaka je izuzetno važna u našem diplomatskom poslu, kratko je prokomentirao ovaj sastanak ambasador English.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.