NEKA TE, ZEMLJO!!

 

Pise: Nedim Kadiric

Danas sam izuzezetno tuzan. Prvo sam na Kozarac.ba procitao tekst Fatmira Alispahica o bijedi duha nase dijaspore, kao i macehinskom odnosu matice prema svojoj izgubljenoj djeci. Zastidio sam se svakog bosanskog sehida, kojem je bilo lakse uzeti pusku,nego nama olovku da spasimo zemlju u miru,dok su je oni spasavali u ratu.

Onda sam kupio zurnalisticko smece „Avaz“, jer mi je jedan prijatelj sugerisao da je dobro da kupim danasnje izdanje. I zaista, pronasao sam u ovom zurnalistickom brlogu serijal o krvozednom Murselu,koji ko biva, na cesti ostavi rodjeno dijete i njegovo potomstvo. Tekst,interpretacija,motivi,konotacije-sve je odvratno. Nebi mi lijeno pa telefonom pozovem svog nekadasnjeg studentskog kolegu urednika „Avaza“ Sejada Luckina, pokusavsi mu uz resentiment mladalackih dana dobronamjerno ukazati na pogubnost ovakvih splacina po novinskim stranicama nase zemlje.

Ostadoh frapiran kolicinom arogancije,nevidjenog bezobrazluka, zurnalistickog primitivizma,nedostatkom patriotskog osjecanja,a u jednom trenutku i licne nekulture. Nakakio se vajni urednicic,cobance sa Sirokace o kobajagi jako zanimljivoj temi koja ovih dana kako on rece zabavlja Prijerdorcane, ako Murselu ne pase, neka se brani i slicno, on nebi ulazio u medjustranacka trvenja I predizborne prepirke.

Ni rijeci o divljackom upadu u privatnu sferu,ni rijeci o postovanju jednog od najcasnijih ljudi koje je Prijedor imao, ni mrve u sumnje u jednu obicnu politicku podvalu. Stidio sam se do zemlje sto sam sjedio u istim akademnskim klupama sa ovim akrapom. Spustio sam slusalicu i zanijemio.

Zanijemio na kolicinu bijede duha koja izvire iz MOG naroda. Imali ista sveto na ono malo grude? Sehidi, silovane majke I sestre, djeca bez oceva I ocevi bez djece? Ne! Prodao bi Bosnjo I rodjenu mater kako bi stekao mrvu cara.

Serijal tekstova o Murselu u “Avazu” je toliko providan, da mislim da se I njegovi narucioci sami smiju. Ko biva,Osman slucajno stize iz Zenice babi na grbacu u predvecerje izborne kampanje, babo ga odbija, no tu je Centar za Socijalni sm(rad) koga vodi clan kriznog staba iz 1992. Rade Javoric I koji nakon sto je 92-ge obilno ucestvovao u istjerivanju 15.000 bosnjacke djece,odjednom vodi strasnu brigu o nezbrinutoj djecici narodnoga poslanika, pa im cak I hotel obezbjedi.

Svakako da im I u Njemackoj zavide na takvoj skrbi.Igru iz drugog plana vodi zaposleni radnik u ovoj sluzbi,Huse Pasalic,inace suprug Dr Prim. Azre Pasalic, inace najpogubnije pojave u bosnjackim redovima jos od vremena stradanja Husein-bega Gradascevica. Motivi? Guzica,malo komoditeta,sitnog cara I zelja za gazenjem bliznjeg svoga, balijski kompleksi I slicno.

Da budemo nacisto,Mursel je svjestan da ne moze biti nacelnik, ali je svoje ime stavio na spisak kako tupavi Bosnjak nebi automatski prekrizio prvoga na listi,a to je slucajno Marko Pavic,patrona doticne gospodje na putu do novog izbora.

Sta ja imam protiv Marka,starog komunistickog macka. Prvo,gadi mi se da mi nacelnik,dakle,prvi medju nama,bude neko ko se nagodio sudom,dakle,priznao kriminal,kako ne bi dozivio krivicnu odgovornost. Meni pljackas ne moze I nece nikad biti grado(nacelnik). Drugo, u vrijeme mandata Marka Pavica zaposleno je samo dvoje Bosnjaka, I jedno od njih nosi krst na prsima. Jos jedan njegov mandate I svi mozemo uzeti kese, pa u tudjinu.Rasina djeca dovrsavaju zadatak bez ispaljenog metka. Trece,administracija Marka Pavica je izradila regulacioni plan za Matarusko brdo,po kojem se Bosnjacima otima njihova obradiva zemlja,resto se podvodi pod “Vodozastitnu zonu” I balije mogu sisati mali prst.

Od 6000 Bosnjaka lijeve obale,samo dvoje prelazi most da bi radilo u gradu strave I uzasa. I to je Markova nahija,hocemo li jos jedan ovakav mandat? Borba izmedju srpskih partija je toliko tijesna, da Marko bez bosnjackih glasova odlazi u penziju. Marku trebaju tupavi Bosnjaci za glasanje,a onda ce im poslije mahnuti sa srednjakom obe ruke. A doktorica je samo izvodjac radova,koji ovaj neuki puk nagovara da glasa za ovog “Europljanina” koji dan prije otvora Carsijske dzamije,salje telegram o naglom toboznjem neodloznom putu u inostranstvo.

I peto,Marko je otvoreno rekao da ne dozvoljava pravljenje spomen-obiljezja u najvecem sramu moderne Evrope,logoru Omarska,dovodeci ga u zavisnost od postavljanja krsta na Trebevicu,na mjestu odakle su tone olove letjele ka sarajevskim jadnicima. Bosnjaci,hocete li takvog gradonacelnika jos cetiri godine?

Mursel je covjek kome cast I bosnjacki ponos ne dozvoljavaju da ovakvi vozovi prolaze. Zato je I izisao tekst,Husi,Azri,Radi I Marku je do Osmana stalo koliko I do lanjskog snijega. Opet ce njega njegov babo uzeti u svoje skute,samo sto ce se neki duboko stidjeti kolicine svoje bijede.

Fatmire Alispahicu, napisao si grozan tekst o svome narodu,ali I prokleto isitnit. Sehidi nasi,halalite sto necist krumhi Vas zrak,nismo Vas vrijedni ni jednom dlakom na nasem tijelu. 4150 Prijedorcana je leglo u kabur,da bi gnjide krcmile cijenu paklene slobode. Prezri ih Boze,onako samo kako ti znas!!

(Text preuzet sa: MojPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.