Svi očekuju pobjedu

Uoči današnjeg starta predizborne kampanje, vodeće političke snage uzdaju se da će zadržati, ako ne i pojačati uticaj u lokalnim zajednicama.

 

Sve partije sa dominantnim uticajem vjeruju da će na lokalnim izborima od 5. oktobra zadržati stare birače, ali i osvojite neke nove. Ipak, najveći optimisti su u Silajdžićevoj Stranci za BiH i Dodikovom SNSD-u, koji se uzdaju u dalji trend rasta.

U Republici Srpskoj, SNSD očekuje da će njihovi kandidati, umjesto sadašnjih 19, postati načelnici u 40 do 45 opština u RS, a da će od ukupno 1.335 odborničkih mjesta u lokalnim parlamentima osvojiti između 700 i 750 mjesta.

“Očekujemo pobjedu i u ‘strateškim’ opštinama, poput Doboja i Bijeljine, ali i u većini opština RS, pošto naša osnovna intencija jeste da ravnomjerno uskladimo lokalni razvoj sa republičkim”, istakao je Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a.

Međutim, Mladen Bosić, lider SDS-a, pravi potpuno drugačiju računicu. On se uzda u pobjedu u 50 odsto opština u RS, i to ne samo u tradicionalno naklonjenom istoku, već i u zapadnim dijelovima RS.

“I ovaj put će se pokazati da smo mi u porastu, a SNSD u padu”, rekao je Bosić, uvjeren da će glavni rivali biti neprijatno iznenađeni kad budu sabirali glasove.

U borbi za treću poziciju u RS, i PDP i DNS uvjereni su da će birači izabrati baš njih.

“Idemo na to da budemo treći”, istako je Marko Pavić, lider DNS, koji pobjedu očekuje u sedam do osam opština, posebno izdvajajući rodni Prijedor i Zvornik.

Mladen Ivanić, predsjednik rivalskog PDP-a, napravio je preciznu računicu – sada imaju 140 odbornika, ali vjeruje da bi ovi izbori u opštine mogli uvesti njih više od 200. Istovremeno, uzda se da će imati mnogo više od sadašnjih osam predsjednika lokalnih parlamenta i dva načelnika opština.

“Izvjesno, izbori će dovesti do jačanja PDP-a i na istoku i na zapadu RS, dok će SNSD oslabiti na zapadu, a SDS na istoku, njihovom tradicionalnom uporištu”, predviđa Ivanić.

U Federaciji BiH, slična priča: najveće stranke očekuju da će bar zadržati sadašnje pozicije, ali neke, poput Stranke za BiH, vjeruju u veliki rast.

“Očekujemo rast podrške od 50 odsto. To je moguće, jer vjerujemo da će građani podržati naše nastojanje za 100 posto BiH u EU”, rekao je Munib Jusufović, generalni sekretar Stranke za BiH.

SDA je, prema riječima Amira Zukića, generalnog sekretara ove stranke, na proteklim izborima osvojila najviše mandata, a cilj joj je da na oktobarskim izborima ponovi sličan rezultat.

“Mislim da ćemo imati rezultat kao na prethodnim izborima, što znači da ćemo i dalje ostati stranka s najviše načelnika i vijećnika u zemlji”, kazao je Zukić.

HDZ BiH, pak, na izbore izlazi s ambicijom da bude pobjednička stranka u opštinama i gradovima s hrvatskom većinom.

“Uvjereni samo da ćemo osvojiti najmanje 50 odsto od ukupnih mandata koje pripadaju hrvatskom narodu”, rekao je Mišo Relota, portparol HDZ BiH.

SDP BiH imaće svoje kandidate za 109 opštinskih vijeća u cijeloj zemlji, dok će se predstavnici ove stranke takmičiti za 52 načelničke funkcije.

“Izlazimo na izbore u cijeloj zemlji s fokusom na građanina BiH, Bosanca i Hercegovca, bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnu pripadnost”, rekao je Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP-a BiH.

Kampanje najjačih političkih stranaka u RS zvanično će početi danas u centru Banjaluke. U podne, u centru grada biće lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić i PDP-a Mladen Ivanić, koji će promotivnim aktivnostima i formalno ući u trku za gasove.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.