Phelps sedmim zlatom izjednačio Spitzov rekord

U subotu su na plivačkim takmičenjima srušena još dva svjetska rekorda, što znači da su dosad na OI u Pekingu oborena 23 svjetska rekorda. Također, Amerikanac Michael Phelps izjednačio je rekord Marka Spitza osvojivši sedmo zlato.

Do sedmog zlata došao je na 100m leptir, pobijedivši Srbina Milorada Čavića za samo jednu stotinku.

Srpska olimpijska reprezentacija uložila je nakon finalne utrke službeni protest Međunarodnom plivačkom savezu (FINA) jer je prema njihovom mišljenju Čavić dotaknuo rub bazena prije Phelpsa, ali da je zakazao sustav za mjerenje vremena.

Sudac utrke Ben Ekumbo je odbio protest, a izvršni direktor FINA-e Cornel Marculescu kazao je kako se uopće nije raspravljalo o tome treba li Phelpsu oduzeti zlato i dodijeliti ga Čaviću, već je jedina dvojba bila da li dodijeliti dva zlatna odličja.

"Dvojba je bila treba li proglasiti podjelu prvog mjesta ili ne. No, po svemu što smo vidjeli, Phelps je prvi dotaknuo rub bazena", rekao je Marculescu.

Inače, sam Čavić je bio protiv ulaganja protesta.

"Da se mene pita, ja se ne bih žalio. Teško je izgubiti zlato, ali morate znati da sam ja ovdje došao sa željom da osvojim bronzu", rekao je Čavić.

Tako je Phelps izjednačio rekord Marka Spitza od sedam zlatnih medalja na jednim OI. U nedjelju, posljednjeg dana plivačkih takmičenja, Phelps će ići po osmo zlato u štafeti 4×100 mješovito.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.