KOZARAČKI TEFERIČ 2008 ”“ ČIKAGO

 

Piše: Sade Alić

Kao i svake godine, što već prerasta u tradiciju, Udruženje Kozarčana iz Čikaga priprema Kozarački Teferič i ako bi se moglo jednom riječju opisati atmosfera na teferiču bilo bi: PRELIJEPO!

Perfektan dan, sunačan i topao, bez imalo vlažnosti u vazduhu, dan poslije najvažnijeg i najznačajnijeg Američkog praznika a to je 4. July, Dan nezavisnosti SAD-a (Indepandance Day). 5. juli će ostati upamćen u Čikaškoj, Bosanskoj zajednici kao jedan od blistavih i najljepših dana za Bošnjake koja je ovih dana opterečena razno-raznim problemima.

A upravo zadaća Udruženja Kozarčna je: pokazati i dokazati da možemo i hoćemo, da volimo svoj Kozarac i svoju domovinu Bosnu i Herecegovinu, da volimo svoj narod i da nije važno iz kojeg je kraja BiH, svoje porijeklo, svoju tradiciju i naravno svoju kuhinju (malo šale nije na odmet).

Bilo je pjesme, narodnih kola, hrane i pića (bezalkoholnog), dobrog nogometa, lijepog druženja, više nego ikad gostiju iz svih krajeva SAD-a ali i neumornog rada kako članova Udruženja Kozarčana tako i Radnog odbora NGI u Čikagu.

Kamber Catering (Kamber Hadžić) i njegova ekipa odradili su fantastičan posao. Nije samo što je hrana vrhunski napravljena nego je i usluga bila na viskom i profesionalnom nivou. Ekipa od 40-tak osoba je neumorno i neprestano radila i sve pohvale zaslužuju sve i jedna osoba. I naravno predsjednik Udruženja Kozarčna Muhamed Kulašić – Kule kojeg je, zaista, ovaj put kao i uvijek, bilo na sve strane.

Orkestar sa Adisom, Anerom i Safetom Kozlicom su neuomrno svirali i pjevali a ni publika nije bila lijena za kolo poigrati pa se i dobro zagrijati. Nadamo se da smo uspjeli skinuti bar pola kilograma viška težine jedino ako dobra i ukusna hrana nije doprinijela pa smo još koji kilogram dobili.

Igrao se i dobar fudbal. Nisu to bile profesionalne ekipe, nego ekipe sastavljene od prisutnih na teferiču iz svih krajeva BiH. Zaslužnu pobjedu je odnijela ekipa nove džamije BICC-ija.

Kao što smo već rekli imali smo goste iz svih krajeva Sjeverne Amerike. Bili su tu gosti iz Washington DC, Kanade, St. Loisa, Milvakiea, Detroida, Grand Rapidsa i drugih mjesta. Sav teferič pratila je kamera Hayat TV-a, te će svi oni u BiH ali i u inostransvu koji imaju satelitsku moći gledati ovaj teferič i na TV. Pored Hayat televizije bile su tu i radio te novinske agencije. Zahvaljujemo im se što su popratili ovaj naš teferič.

I Radni odbor NGI – Čikago je imao pune ruke posla.

Mislimo da po prvi put, bilo gdje u svijetu gdje borave Bosanci i Hercegovci da smo imali ovakvu vrstu registracije, prvenstveno za Kozarčane i Prijedorčane.

Registrovati su se mogli svi ali za Kozarčane i Prijedorčane imali smo pripremljen dokument koji se popunjavao da bih se ovlastila osoba u Kozarcu za dobivanje odgovarajućih dokumenata za ispunjenje registracije.

Prema svim procjenama 80% naših ljudi nema punovažeći bosanski dokument da bih se uspješno mogao registrovati i zamislite za svaku osobu za koju smo vršili registraciju pravili smo najmanje četiri kopije. Zbog obilnosti posla, kojeg je u ime svih građana BiH trebao neko drugi obavljati, mi smo, prvenstveno zbog naše NGI, odlučili napraviti još jedno okupljanje i da pokušamo registrovati još što je više moguće birača. Sljedeće okupljanje ili sijelo zakazali smo za 19. juli (subota) na 2448 W. Devon Ave, u Čikagu gdje ćemo moći ponovo okupiti se, poigrati koje kolo, pjevati ali prvenstveno registrovati se.

Da ne bi smo napravili pometnju, obavjestili smo odbor Udruženja preživjelih Srebreničana u Čikagu o našim namjerama to da to sijelo izričito pravimo povodom registracije a da se našoj braći i sestrama iz Srebrenice stavljamo na raspolaganje povodom obilježavanja 13-aesto godišnjice tragdije Srebrenice. Oni su razumjeli te nam se i sami stavili na raspolaganje u pomoći pri registraciji.

Ono s čim se možemo pohvaliti je da su se Prijedorčani odnosno oni koji nisu sa Kozaračke regije u većem broju prijavljivali nego Kozarčani. Ovo nas je, na neki način i iznenadilo. Mi se trudimo da NGI ne dobije epitet samo Kozaračke stranke jer ona to i nije, ali izgleda da Prijedorčani bolje shvataju ulogu i važnost politike nego Kozarčani te nam u većem broju pristupaju i registruju se za predstojeće izbore.

Ovo bih trebao biti i znak odboru NGI u Kozarcu da se više angažuju u drugim sredinama van Kozarca.

Ne mogu a da ne uputim i jednu kritiku nama samima, mi se u veoma malom broju registrujemo te s time i ne glasamo, pa bilo za koga i za koju stranku. Slika i prilika je današnja situacija u općini Prijedor.

Nisu krive samo stranke iz Federacije ili kako mi to volimo reći „Sarajevo“ (evo ga polahko nasjedamo na Dodikov „Teheran“). Zapitajmo se šta to mi u stvari hoćemo i o kakvoj budućnosti razmišljamo, šta mislimo?

Da li to Kozarčani misle da je Kozarac njihov samo zato što procentualno imaju najviše Bošnjačkog življa ili da imaju sva jednaka prava u općini Prijedor sa ostalima samo zato, opet, što žive ili su iz Kozarca pa nije bitno hoće li glasati ili neće. Ne zavaravajmo se, mi smo u stalnoj opasnosti. Ne dopustimo da dočekamo dan da izgubimo i ono što mislimo da imamo. Informišimo se i posmatrajmo stvari malo pažljivije a ne površno. Da li iko od vas želi u turizam u „Republiku Srpsku“ ili svojoj kući, svojoj Bosni i Hercegovini, to je pitanje sad i ovog momenta, pa razmislimo!!!

I još jedna bitna stvar. Vi koji ste sada ili ćete uskoro u Kozarac posjetite Udruženje Prijedorčanki „IZVOR“. Čak šta više preporučijemo „Izvoru“ da organizuje ova dva-tri mjeseca okrugle stolove i druženja te upoznaju one koji nisu tu za stalno sa svojim radom i situacijom u Prijedoračkoj općini.

I znajte da jedini i pravi odgovor je u registraciji i glasanju. Tu je naša borba koja ne prestaje, potreban nam je sve i jedan glas da sačuvamo svoj Kozarac, svoj Prijedor i svoju Bosnu i Hercegovinu.

Da se vratimo na NGI koji zaživljava i kao pokret. Kao što je kozarac.ba napravio zaokret u spajanju dijaspore sa Kozarcem isto tako sada, dešava se, prosto rečeno, jedna mala revolucija na internetu i NGI jača svakim danom sa sve jačim imenima kako iz dijaspore tako i iz BiH.

Imamo mi snage, znanja i volje, samo ako želimo, da pokažemo i drugima a koji nisu Bošnjaci da su dobrodošli u NGI. Čista duša, pošteno srce i neukaljane ruke krase mnoge koji nisu Bošnjaci i takvima je mjesto među nama, da zajednički gradimo bolju budućnost naše jedne i jedine Bosne i Hercegovine.
Pa budimo se i neka se naš glas napokon čuje!

p.s. možda ste primjetili da u mojim zadnjim javljanjima slike su bile slabije kvalitete. kad nešto hoće foto aparat baš mi ode na teferiču te ovaj put slike su sa drugog aparata. žao mi je, jer bilo je toliko toga važnog za zabilježiti ali računajte da je ovo prva reportaža sa našeg teferiča, uskoro slijedi i druga iz pozicije gosta iz magazina „peta strana svijeta“ Amira Hotića i sa novim i vjerovatno boljim fotografijama. moj aparat ide u zaslužnu penziju poslije više od 30.000 napravljenih fotografija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.