Kozarčani u FC Bosna Zürich

Piše Nihad Hrustić:

Fudbalski klub Bosna Zürich (Cirih) osnovan je 1996 godine na inicijativu lokalnog džematskog odbora u gradu Schlierenu pokraj Ciriha.
 
Prve četiri godine klub je bio podsekcija (tako to nalažu pravila Švicarskog fudbalskog saveza) Španskog kluba „SD Nueva Galicia“ da bi u ljeto 2000 g. klub dobio licencu i pravo da igra pod vlastitim imenom FC Bosna ZH.

Klub je osnovan sa ciljem da se kroz njega upoznaju i druže Bosanci i Bošnjaci svih starosnih dobi, te da se kroz klub, na najbolje mogući način, predstavi naš narod i država na fudbalskim terenima u Cirihu i okolini.

Dugi niz godina klub je imao samo jednu, prvu ili tzv. aktivnu, ekipu koja igra u 4. lizi, da bi prije dvije godine došlo do osnivanja i seniorske ekipe, gdje pravo igranja imaju igrači stariji od 32 godine. Od ove godine klub ima i juniorsku sekciju u kojoj treniraju igraju naši mališani od 7 do 14 godina.

Dragi čitaoci, vjerovatno se pitate zašto nas treba interesovati FC Bosna ZH, šta je tu važno i specijalno za nas, posjetioce ovog virtuala.

Interesanto je to da ovaj klub okuplja veliki broj Kozarčana, kako u upravi, tako i među igračima, navijačima, pomagačima…

Bitno je napomenuti da su u upravi kluba, koja trenutno broji 8 članova, petoro Kozarčana (Hrustić Nihad – predsjednik, Solaković Mersiha – sekretar, Mujkanović Emir – blagajnik, Solaković Samir – kooridinator za juniore i Šahbaz Muhamed Čiča – član). Osim njih tu je i nekoliko igrača sa „naših“ prostora.

Posebno bih još spomenuo i one Kozarčane koji svojim velikim angažmanom pomažu FC Bosnu ZH a to su: naš Eso Balić, koji je uvijek spreman da pomogne, odnosno da pjeva kada klub organizuje kakvu feštu, Dursum Garibović sa svojom transportnom firmom je sponzor kluba, te Mirsad Žerić, Sajo Bešić i Dino Jakupović, na koje se klub uvijek može oslonuti kad je to potrebno. Hvala im i na ovom mjestu što nesebično pomažu i podržavaju klub a hvala i svima drugim ljudima, prijateljima nogometa, bez obzira odakle dolaze, koji pomažu rad i razvoj ovog kluba.

Bez volonterskog rada ljudi koji vole fudbal i našu domovinu ovaj i ovakvi klubovi ne bi mogli ni postojati. Stoga mislim da se ovakve priče trebaju objavljivati i širiti da bi se ove ljude, koji pored svih svojih drugih obaveza, nađu vremena da pomognu i klubu, motivisalo na daljni rad i na nove uspjehe.

Evo i ovaj tekst pokazuje kako su naši Kozarčani svugdje spremni na rad i pomoć i da se na njih uvijek može računati. Ovdje u Švicarskoj klub „Kula“ Küssnacht okuplja, svakako, najveći broj Kozarčana, ali primjer FC Bosna ZH pokazuje da su Kozarčani i u drugim mjestima i gradovima aktivni.

Na kraju pozivamo sve Bosance i Bošnjake iz Švicarske na naš tradicionalni Bosanski teferić koji će se održati 29. juna na stadionu Juchhof u Schlierenu.

Pored velikog broja takmičarskih disciplina (turnir u malom nogometu, bacanje kamena s ramena, skok u dalj, razna takmičenja za djecu itd.) posebno bi istakli gostovanje našeg Ese Balića i njegovog orkestra, te veliki izbor domaćih jela i (bezalkoholnih) pića. Bujrum, budite ovog dana naši gosti.

Mahsuz selam svim Kozarčanima širom svijeta iz CH.

P.S. FC Bosna ZH možete još bolje upoznati ako posjetite našu internet-stranicu: www.fc-bosna-zuerich.ch

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.