Javni konkurs za izbor teksta himne BiH bit će objavljen iduće sedmice

Javni konkurs za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine bit će objavljen iduće sedmice u sredstvima informiranja.

Na konstituirajućoj sjednici Komisije za izbor teksta himne, koju čine poslanici, ugledni književnici i muzički autor, utvrđeni su uvjeti i tekst javnog konkursa.

 

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine, a tekst na jezicima u zvaničnoj upotrebi u BiH piše se na muziku himne autora Dušana Šestića. Radovi se dostavljaju pod šifrom, a Komisija može sugerirati autorima određene izmjene i dopune teksta.

Na prvoj sjednici Komisije za izbor himne, za predsjednika Komisije izabran je Hilmo Neimarlija, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a za zamjenike Martin Raguž, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i Ranko Risojević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Zadatak Komisije za izbor teksta himne je da izabere najuspješnijeg kandidata i odabrani rad predloži za tekst himne Bosne i Hercegovine. Odabrani rad će biti nagrađen s 30.000 KM.

Rok za dostavljanje prijava na konkurs je 1.oktobar. Pozivaju se svi zainteresovani građani da učestvuju u konkursu i daju svoj prijedlog teksta buduće reprezentativne pjesme BiH, saopćeno je danas iz ?inistarstva pravde Bosne i Hercegovine.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.