Presude moraju biti poruka da se zločin više nikada ne ponovi

Poslanik Stranke za BiH u Skupštini RS-a i bivši logoraš logora “Omarska“ i “Manjača“ Muharem Murselović smatra da, nedavna presuda neposrednim izvršiocima za zločine protiv čovječnosti u logorima “Omarska” i “Keraterm” u Prijedoru, “daje određenu nadu da će i sve druge u tom zločinu stići ruka pravde”.

Kada su u pitanju visine kazni, koje se kreću za komandanta logora Omarska Željka Mejakića od 21, Momčila Grubana od 11 i Duška Kneževića od 31 godinu, Murselović ističe u izjavi Feni da one, ipak, predstavljaju jednu uvredu za one koji su tamo bili, za sve žrtve, njihove porodice i sve one koji pokušavaju da pošteno sagledaju sav taj zločin.

 

Posebno je neprihvatljivom ocijenio izjavu Mejakićevog advokata po kojoj Omarska, kako kaže, jeste velika tragedija u kojoj je ubijeno između 30 i 40 ljudi.

„Poželio sam da ga nazovem i da ga pitam kako je došao do tog podatka. Ja sam lično u Omarskoj vidio na stotine mrtvih, i po našim procjenama koje možemo do sada dokazati na osnovu ekshumacija, ubijeno je između 700 do 900 ljudi“, rekao je Murselović navodeći da tu ne računa posljedice i patnje koje bivši logoraši još osjećaju.

Podsjetio je i da je samo u jednoj masovnoj grobnici u Starim Kevljanima, pronađeno 454 tijela ubijenih, te na mnoge druge grobnice u čak deset općina BiH u kojima su većinom bili zakopani logoraši iz Prijedora.

“Zato mislim da su presude ipak blage i neće zadovoljiti žrtve i to ostavlja mogućnost da se kaže da se zločin isplati. Želim da u budućnosti učinimo sve da se zločin ne isplati i da nikome nikada i nigdje ne padne na pamet da se učini ono što je urađeno u Prijedoru“, zaključio je ovaj bivši logoraš “Omarske“ i “Manjače“.

Sud BiH izrekao je nedavno presudu za ratne zločine u logorima “Omarska” i “Keraterm” Mejakiću i drugima od ukupno 63 godine zatvora.

 

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen
  • slice
  • kharlâ
  • piero foscari
  • Arsenale

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.