Dino Merlin i Hari Varešanović snimili spot u režiji Pjera Žalice

U nedjelju je u sarajevskoj ulici Veliki Čurčiluk na Baščaršiji upriličeno snimanje spota za novu pjesmu Dine Merlina. Radi se o kompoziciji “Dabogda”, koja kao najavni singl prethodi skorašnjem izlasku albuma Dine Merlina Ispočetka.

Ovaj album donijet će nekoliko muzičkih iznenađenja, no i prije njegovog izlaska, veliko zanimanje pobudila je vijest da će se na njemu u jednom od dueta pojaviti i Hari Varešanović.

 

Po prvi put u istoriji bosanskohercegovačke pop muzike imamo priliku čuti i vidjeti duet Merlin – Varešanović, u kojem su se obojica iskazala u najboljem maniru.

Pjesma “Dabogda” predstavlja Dininu autorsku posvetu specifičnom duhu Sarajeva, uz autoironijski pristup fenomenu života i smrti. Njena melodijska linija ima karakteristike sevdalinke, a stopljena je sa temperamentnim i vrućim ritmom bosanove, stvarajući neodoljivu plesnu matricu nad kojom se ističe satirični tekst.

Time što je Hariju uputio poziv na suradnju u ovoj pjesmi, Dino je iznenadio mnoge, s obzirom na postojanje “fame” o navodnom animozitetu između ove dvojice muzičara. Međutim, po riječima Dine Merlina, njihov konkurentni status u poslu, nikada nije doveo u pitanje međuljudske odnose, a tobožnja “svađa” postojala je samo u mašti javnosti željne skandala. “Harija sam oduvijek cijenio kao pjevača, a jedino što se ispriječilo između njega i mene jest Miljacka, s obzirom da je on s Vratnika, a ja s Bistrika,” govori o ovome Merlin. 

Hari Varešanović dodaje da je sarajevska publika uvijek voljela raspredati priče o rivalstvu, a jedan od primjera je i mit o animozitetu između dva nogometna kluba – Željezničar i Sarajevo.

Upravo navijači obaju timova u spotu se pojavljuju kao statisti, ali uz njih ćemo vidjeti i mladence, turiste, biznismene, kafandžije, te mnoge druge likove, ujedinjene u veseloj i raspojasanoj plesnoj povorci koja u ritmu prolazi baščaršijskom ulicom.

Redatelj ovog videa Pjer Žalica kaže kako su se on i Merlin od samog početka složili po pitanju osnovne ideje ovog spota, koja je isplivala već na prvo slušanje pjesme. “Prvo što mi je palo na pamet bila je rasplesana ulica”, kaže poznati bosanskohercegovački redatelj.

Video će biti završen za desetak dana, tako da premijeru singla “Dabogda” možemo očekivati krajem mjeseca maja.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.