Zvono Mira na kistu mladih umjetnika

Nadam se da će sljedeće slike izazvati blistav osmijeh na vašim licima jer one prikazuju upravo one naše najmilije, naše najmlađe.

Mlade Kozaračke likovne umjetnice su danas uljepšale jednu radionicu pod vodstvom grupe gosp. Simonea i Nikoline iz LDA Prijedor, a na čelu sa Mesudom Hodžićem, našim poznatim i priznatim umjetnikom.

Naime, neki dan su me kontaktirali iz LDA Prijedor, agencijom koja podržava naše udruženje, vezano za projekat ’’Zastava BiH kod Zvona palima u Roveretu- Italija’’.

Ovaj projekat je pokrenut ispred Foruma Građana Prijedor i naišao je na veliku podršku nevladinih organizacija područja Prijedora,Opštine Prijedor kao i mnogobrojnih institucija i fizičkih lica.

 


 

Ukratko o projektu:

U gradu Roveretu se nalazi Zvono Palima koje je don Antonio Rossaro želio da u budućnosti  bude simbol vječne osude konflikta,simbol bratstva između ljudi i solidarnosti naroda i koje će odati počast za sve pale u svim ratovima.Sagrađeno je od bronzanih topovskih cijevi država učesnika Prvog svjetskog rata,a prvi put se oglasilo 4. oktobra 1925. Svih ovih godina se čuje jačina njegovog zvonjenja,svako veče sto udaraca,kao opomena na život i mir…84 države iz cijelog svijeta već su postavile svoje zastave kao znak sporazuma mira.

Čak i sve novonastale države raspadom SFRJ su tu,ali zastave BiH nema.

 

Cilj ovog projekta je pokazati vladi makar na simboličan način da BiH zaslužuje da se o njoj misli kao o mirnoj zemlji,jer ljudi,njeni ljudi, trebaju i priželjkuju taj mir. Istup prema nadležnim institucijama će  na ovaj način pokazati šta ljudi, ne hajvani(-bez uvrede za nedužne životinje) misle o našoj budućnosti.

U sklopu ovog projekta održane su radionice u nevladinim organizacijama u Prijedoru,a koje su podrazumijevale izradu likovnih radova na temu Mir, urađenih od strane mladih dobi 9-10 godina. Naišla sam na podršku gosp Muhidina Šarića,pa mi je ustupio najbolje od najboljih mladih umjetnika naše škole,i želim se zahvaliti na uspješnom početku saradnje sa O.Š. ’’Kozarac’’.

Nakon lijepe i poučne radionice gdje su nam prezentovani ciljevi ovog projekta,pozvani smo i na izložbu svih radova u nedjelju,18.05 u 17 sati ispred Info Pointa na šetalištu (ispred Gradske džamije), s tim da su nam obezbijedili i prevoz za naše učesnike. Šuška se da će biti i koja nagrada za njih,ali još nije ništa potvrđeno.

Uglavnom radionica je protekla odlično a naše male umjetnice su izašle sretne i ponosne što će doprinijeti miru,i pri izlasku su nas tiho pitale mogu li doći onako jednom samo da crtaju u našoj prostoriji.Bili smo oduševljeni te im ponudili da nam se pridruže u nedjelju na izlet na Staru pilanu te da će tamo imati mnoštvo inspiracije za svoj talenat. Vjerujem da će prije nas stići na dogovoreno mjesto.

Iskoristila sam priliku da proguram malo naš projekat Dom Simoneu kao delegatu LDA

I rekao je da će vjerovatno da se priključe Mittalu i Optimistima,jer su nas svakako planirali u projekat umrežavanje biblioteka ( a pošto mi nemamo biblioteke-prvo nam treba prostor) jer smo im odlični partneri za saradnju,pa će da nam kasnije tamo jednog dana odobriti i budžet za knjige,ali otom potom,to su sve priče,nama je prvenstveno  bitan ovaj prvi dio rečenice,da će da se uključe u projekat Dom.

 

Eto,toliko od nas, dragi naši, kod nas ništa ne stagnira,kako imate vjerovatno utisak zbog rijetkog javljanja,nego smo više u trci sa vremenom,upravo zbog rada,a ne nerada.

 

Hm,mala kritika na kraju,nemam nešto entuzijasta koji su se prijavili za KORU ove godine,možemo vas na prste prebrojati,a isto tako nam se ne uključujete u rad,nemate neke ideje,prijedloge,kritike,pohvale,komentare. Mi smo tu radi vas,samo vi to izgleda s vremena na vrijeme zaboravite.

 

Puno selama iz učmale kancelarije iz našeg i vašeg malog mista.

 

Selam.ba,vaša Zilha,

Predsjednik UO ’’Mladost’’ Kozarac

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.