Lokalni izbori u BiH 5. oktobra 2008.

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela je danas u Sarajevu odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2008., koji će biti održani u nedjelju 5. oktobra.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice izjavio predsjednik CIKBiH Suad Arnautović, neposredni izbori se raspisuju za općinska vijeća i skupštine općina, načelnike općina, Skupštinu Brčko Distrikta, Gradsko vijeće Grada Mostara, te Skupštinu i gradonačelnika Grada Banje Luke.

 

CIKBiH je danas, također, donio Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore. Arnautović je naveo da prvi od ovih rokova ističe 23. maja, do kada političke stranke, nezavisni kandidati i udruženja građana trebaju podnijeti prijave za ovjeru za učešće na izborima. CIKBiH nakon toga treba do 7. juna izvršiti njihovu ovjeru.

Arnautović je rekao da u redovnim biračkim spiskovima u BiH trenutno ima 2,98 miliona birača. Prema podacima CIK-a, ovi lokalni izbori će koštati oko 11 miliona KM, od čega će iz budžeta institucija BiH biti izdvojeno četiri miliona KM, a ostalo iz općinskih. Prema odluci CIK-a, izbori će se održati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 25 zemalja. Jedan od osnovnih uvjeta da bi se glasalo u nekom od tih DKP-a je da njihovi birački odbori moraju biti multietnički.

On je naglasio i to da će ovo biti prvi izbori u državi BiH na kojima će svoje predstavnike u organima lokalne samouprave birati pripadnici nacionalnih manjina. Oni će u općinama gdje je prije rata 1992./1995. živjelo više od tri posto pripadnika svih nacionalnih manjina imati mogućnost da glasaju za svog predstavnika.

Nakon što je Parlamentarna skupština BiH jučer usvojila izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u vezi s načinom glasanja u Srebrenici, CIKBiH će donijeti poseban podzakonski propis kojim će regulirati čitav tok upisa birača u izvod iz Centralnog biračkog spiska za osnovnu izbornu jedinicu Srebrenica.

Arnautović je rekao da će taj izvod iz biračkog spiska sadržavati sva imena koja se nalaze po sistemu pasivne registracije i sve one koji izraze želju da glasaju u Srebrenici, jer je u novim zakonskim odredbama ostavljena mogućnost da glasaju za Srebrenicu ili sadašnje mjesto boravka. U taj izvod će, također, biti uključeni svi koji su se registrirali za glasanje putem pošte koji žive izvan BiH.

Ovaj proces će biti proveden na osnovu posebnog akcionog plana koji će uraditi CIKBiH, koji će poduzeti dodatne mjere, uključujući posebnu medijsku kampanju i posebne kontakte članova i uposlenika CIKBiH sa članovima općinskih izbornih komisija, predstavnicima ministarstava raseljenih osoba, posebnu aktivnost Općinske izborne komisije Srebrenica i drugih relevantnih činilaca, najavio je Arnautović.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.