Osnovan Inicijativni odbor za formiranje Fondacije “MC Omarska”

 

Na inicijativu “Udruženja logoraša Prijedor 92” i “Udruženja logoraša Kozarac”, 4. maja 2008. godine u Kozarcu je osnovan Inicijativni odbor za formiranje Fondacije “Memorijalni centar Omarska”.

Učešće u ovom odboru su, pored predsjednika oba udruženja, uzeli i predstavnici Savjeta Mjesne Zajednice Kozarac, kao i tri nevladine organizacije koje su krajem 2004. godine pokrenule inicijativu za izgradnju memorijalnog centra u bivšem logoru Omarska, naime Udruženje Prijedorčanki “Izvor”, NVO “Srcem do Mira” te Fondacija “OPTIMISTI 2004”.

 

Za predsjednika Inicijativnog odbora, koji trenutno sačinjava 10 članova,  izabran je Satko Mujagić, a za potpredsjednike, Sabahudin Garibović, predsjednik Upravnog odbora “Udruženja logoraša Kozarac”, te Mirsad Duratović, predsjednik Upravnog odbora “Udruženja logoraša Prijedor 92”.

Glavni ciljevi inicijativnog odbora su:

-Osnivanje Fondacije “Memorijalni centar Omarska”;
-Organizacija konferencije o logoru Omarska i dostojnom obilježavanju ovog logora, predvidjena za početak augusta 2008. godine.

Inicijativni odbor za formiranje Fondacije “Memorijalni centar Omarska” će se obratiti i drugim organizacijama i pojedincima, kao i bivšim logorašima da uzmu aktivno učešće u implementaciji gore navedenih ciljeva.

Osnovni cilj buduće Fondacije biće izgradnja Memorijalnog centra u bivšem logoru Omarska. Na konferenciji za štampu u Banja Luci, 1. decembra 2005. godine, Mittal Steel (danas Mittal Rudnici Prijedor), vlasnik rudnika Omarska već je najavio izgradnju Memorijalnog centra u bivšem logoru Omarska koji bi ova firma i financirala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.