Izumitelj LSD-a umro u 102. godini života

Albert Hofmann, švicarski hemičar koji je otkrio halucinogenu drogu LSD, umro je u 102. godini života, javila je organizacija koja je objavila novo izdanje njegove knjige o glasovitoj hemijskoj supstanci.

Hofmann je umro u utorak u svom domu u Bazelu, Švicarska.

Hofmann je otkrio LSD kada je, tokom laboratorijskog eksperimenta 1943. godine, tekućina u maloj količini pala na njegovu ruku Istraživač je nakon toga osjetio uznemirenost, kombinovanu sa laganom nesvjesticom, koja ga je primorala da obustavi dotadašnji rad.

“U stanju sličnom snu, sa očima zatvorenim (dnevna svjetlost mi je bila prejaka), fantastične slike su se nizale pred mojim očima, sa nevjerovatnim oblicima intenzivnih kaleidoskopskih boja”, izjavio je Hofmann, sudeći po izvještaju sa sastanka o temi LSD, održanom u Švicarskoj 2006. godine povodom obilježavanja stote godine života ovog hemičara.

Bivši harvardski profesor Timothy Leary popularizirao je LSD na svojim predavanjima. Reputaciju ove hemijske supstance naknadno su razvile zvijezde rock muzike.

Hofmann, koji je vjerovao da LSD može biti koristan u analizi moždanih funkcija i koji se nadao da ova supstanca može izliječiti šizofreniju, branio je ulogu LSD-a godinama nakon što je u šezdesetim zabranjena upotreba ove droge.

Hemičar je vjerovao da je droga LSD popularizirana u vrijeme hippy pokreta u šezdesetim. Međutim, Leary je sve vrijeme insistirao da ju je proizveo kao lijek, a ne kao hemijsku supstancu koja se zloupotrebljava, objavio je Reuters.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.