Svečano obilježena 65. godišnjica Bitke na Neretvi

Danas je, na platou ispred Muzeja „Bitka na Neretvi“, uz učešće preko tri hiljade gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, obilježena 65-ta godišnjica najznačajnije i najhumanije bitke na tlu BiH u Drugom svjetskom ratu, Bitke na Neretvi.

Na skupu su govorili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, učesnik Bitke i potpredsjednik SUBNOAR BiH Mujo Čomić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, kao i Nijaz Skenderagić, predsjednik Organizacionog odbora kojeg su formirali SUBNOAR BiH, Savez društava „Josip Broz Tito“ i Ferijalni savez BiH.

 

Gospodin Komšić podsjetio je na slavne dane narodnooslobodilačkog rata, na Bitku prije 65 godina, koju su antifašisti dobili jer su bili jedinstveni, a rukovodstvo je živjelo životom boraca i davalo lični primjer.

“Nažalost i danas se bude duhovi fašizma, oživljavaju fašističke ideje, neki pojedinci ponose se svojim četničkim porijeklom, ponovo bi da ubijaju, ali mi im poručujemo da neće proći na tlu cjelovite Bosne i Hercegovine”, poručio je Komšić.

Skup su pozdravili Vesna Kostadinović – Čulinović, predsjednica SUBNOAR Hrvatske, Boro Banović, član Glavnog odbora SUBNOAR Crne Gore, borac sa Neretve i Sutjeske Lovro Rajić iz Splita, dok je Radosav Ratković, predsjednik SUBNOAR-a Srbije poslao telegram.

Skoro stotinu autobusa, okićenih fotografijama Josipa Broza Tita došlo je u Jablanicu iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Splita, Šibenika, Siska, Podgorice, Banja Luke, Gračanice, Zagreba, Makarske i drugih gradova. Učesnici su u 11 sati posjetili muzejsku postavku tematske izložbe „Bitka na Neretvi“, u 11.15 obavljeno je paljenje vječne vatre, polaganje i bacanje cvijeća u Neretvu, a svečana akademija na otvorenom počela je u 11.55 sati. Svečanost je nastavljena kulturno – zabavnim programom, dijeljenjem 1.500 porcija vojničkog graha, a odlazak gostiju predviđen je u 17 sati.

Spomen muzej, sa 3.000 m2 zatvorenog prostora, otvoren je 12. novembra 1978. godine, a u spomen – kompleksu nalaze se još spomen park, manifestacioni prostor, bunker i porušeni most, čije dijelove je odnijela nabujala Neretva 17. novembra 1991. godine.

 

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.