“Srbi su najveći ratni zločinci”

Ponašanje predsjednika Narodne skupštine Olivera Dulića na okruglom stolu u Holandiji, gdje je Srbe proglasio najvećim zločincima u ratovima devedesetih godina, izazvalo je oštru osudu srbijanske javnosti.

Prvi čovjek srbijanskog parlamenta nije se sjetio spomenuti nijedan od brojnih zločina nad Srbima, zbog čega je ljutnja javnosti, ali i mnogih njegovih kolega, još izraženija, piše srbijanski “Kurir”.

 

Bivši ministar vanjskih poslova SRJ Vladislav Jovanović smatra da najviši predstavnici jedne države prilikom posjeta inozemstvu ne smiju svojim izjavama da bacati mrlju na zemlju iz koje dolaze.

“Nećete naći nijednog politički istaknutog Engleza, Amerikanca ili Francuza da kritizira svoju državu. To je nepisano pravilo, opšteprihvaćeno u svijetu, da se o svojoj zemlji ne govori loše. Ako imate probleme, rješavate ih u svojoj kući i ne kvarite ugled svoje zemlje. Ali kod nas je takvo posipanje pepelom plod podaničke i udvaračke politike koju imamo prema nekim zemljama Zapada”, smatra Jovanović i dodaje kako je Dulić rekao jednu veliku neistinu.

Iako je CIA svojevremeno objavila podatke da su Srbi u ratu u BiH počinili 70 posto zločina, Hrvati 20 posto, a muslimani 10 posto, Jovanović to smatra lažnim.

“Ta lažna procjena služila je sudu u Haagu kao osnova za djelovanje. Međutim, kada se pogledaju svi ratovi, vidjećete da su upravo Srbi najveće žrtve, i po broju ubijenih i po broju izbjeglica, ali i spaljenih domova”, brani srpski narod i njegovu prošlost Jovanović.

Bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikelić, izrazio je ogorčenje, ali ne i iznenađenje izjavom Olivera Dulića.

“Takva sramotna izjava nije nikakvo iznenađenje, to je plod udvaračke politike Borisa Tadića. Duliću za svoju braću Hrvate nije našao ni riječi kritike,  zna se kako su za vrijeme ‘fašističke Oluje i Bljeska’ protjerali 250.000 Srba iz Hrvatske”, napominje Mikelić i dodaje kako Dulić oduvijek gaji naklonost prema Hrvatskoj.

Dulića zbog izjave kritikuju mnogi političari, ali kao krivca smatraju prvenstveno Tadića koji oduvijek provodi to što nazivaju udvaračkom politikom. Ovaj skandal vide kao razlog za smjenu Olivera Dulića i Tadićev poraz na izborima 11. maja.

“Ovo je skandal nad skandalima i Dulić mora biti smijenjen, a nakon ovoga Tadić nema šanse da pobijedi na izborima”, smatra profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Oliver Antić.

Mnogi srspki političari uključili su se u kampanju rušenja Dulića, a zamjeraju mu kako nije spomenuo Jasenovac i zločine nad Srbima u prošlosti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.