Više od 38 miliona maraka za povratak u ovoj godini

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetska ministarstva za pitanja izbjeglih i raseljenih lica, te Distrikt Brčko udružili su sredstva u iznosu od 38.800.000 maraka za povratak u 2008. godini.

Sporazum o udruživanju i načinu realizacije ovih sredstava za rekonstrukciju stambenih jedinica povratnika u ovoj godini usvojen je i potpisan danas u Sarajevu na sjednici Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

 

Prema ovom sporazumu, državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osiguralo je 30.150.000 KM, FBiH i RS po četiri miliona, te Distrikt Brčko 650.000 KM.

Kako je nakon sjednice kazao predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe Slavko Marin, Sporazum će se finansijski i tehnički realizirati putem Fonda za povratak BiH, dok će Komisija voditi cjelokupan proces povratka i donositi relevantne odluke.

U okviru preraspodjele sredstava, predviđeno je da se za zajednički projekt rekonstrukcije stambenih jedinica izbjeglih i raseljenih osoba u ovoj godini izdvoji 21.800.000 KM, što će prema trenutnim cijenama na tržištu iznositi oko 1.000 stambenih jedinica.

Za završetak projekata CEB Razvojne banke, čiji je cilj izgradnja 1.100 kuća, bit će izdvojeno četiri miliona maraka, a predviđeno je investiranje osam miliona maraka u obnovu stambenih zgrada, gdje treba da se vrate osobe koje su imala stanarska prava.

Pet miliona maraka bit će izdvojeno za održivi provratak. Sredstva za ovu godinu će biti operativna u narednih mjesec dana.

-Prvi put od 1995. godine u BiH imamo ozbiljan državni pristup pitanju povratnika i izbjeglica. Za ovu godinu izdvojeno je više nego dvostruko u odnosu na sve godine od 2000. godine do danas, izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović.

On je podsjetio da je u BiH reregistrovano 40.000 porodica, odnosno 136.000 osoba koje žele da se vrate svojim domovima. Za rekonstrukciju njihovih domova i održivi povratak potrebna su više od milijardu maraka.

To je ono što se mora osigurati u naredne tri godine, jer bez toga nema realizacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, istaknuo je Halilović.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.