EU: Usvajanje policijske reforme u BiH veliki je korak naprijed

Slovensko predsjedništvo EU-a pozdravilo je u petak prihvaćanje reforme policije u BiH, te navelo da je time napravljen ključni korak za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju te zemlje s Europskom unijom.

“Prihvaćanje zakona o reformi policije u BiH parlamentu, odnosno dogovor o policijskoj reformi, ključni je korak koji treba omogućiti daljnji napredak na putu u europske integracije. Slovensko predsjedništvo EU-a očekuje da će u što kraćem vremenu doći do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH”, navodi se u izjavi.

 

Uz to, slovensko predsjedništvo u izjavi poziva sve političke snage u BiH da taj uspjeh iskoriste za angažman na daljnjoj provedi prioritetnih zadaća s područja reformi.

Europska unija je postavila nekoliko uvjeta Bosni i Hercegovini za potpisivanja SSP-a, koji je parafiran još 29. studenoga 2006. godine, ali naročito inzistira na reformi policije. Uz to traži punu suradnju s Haškim sudom, reformu javnog radio-televizijskog sustava i reformu javnog ustava, međutim, prema diplomatskim izvorima, sada se neće na tome inzistirati.

Europska komisija također je u petak pozdravila izglasavanje zakona o reformi policije, “veliki korak naprijed” prema potpisivanju SSP-a.

“Jučerašnje usvajanje zakona o reformi policije predstavlja veliki korak naprijed prema potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Komisija izražava zadovoljstvo što su izabrani predstavnici Bosne i Hercegovini poslušali glas svojih građana, koji žele europske integracije i napredak”, izjavila je glasnogovornica povjerenika za proširenje Krizstina Nagy.

Glasnogovornica je dodala kako Komisija očekuje da i Dom naroda, potvrdi te zakone. “Nadamo se da će se to dogoditi i u Domu naroda. Onda kada zakoni o reformi policije budu konačno usvojeni, Vijeće i Komisija će zajednički ocijeniti napredak BiH u ispunjavanju uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Glasnogovornica Nagy je odbila komentirati postoji li mogućnost da SSP bude potpisan 28. travnja u Luxembourgu. “Sada je prerano o tome govoriti”, rekla je.

Proces reforme policije u BiH započeo je prije četiri godine a prvobitno predloženo objedinjavanje različitih policijskih struktura je propalo zbog protivljenja vlasti Republike Srpske koje su željele zadržati entitetsku policiju.

Zakoni usvojeni u četvrtak temelje se na starim prijedlozima o uspostavi sedam administrativnih tijela koja bi ubuduće koordinirala rad tek dvije od petnaest policijskih agencija koje sada djeluju u BiH.

Koordinacija rada uvodi se za Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) te za Graničnu policiju (GP), dok bi ostale policijske strukture unutar dva entiteta nastavile samostalno djelovati.

Na inzistiranje SBiH i uz snažno lobiranje Ureda Visokog predstavnika (OHR) u zakone je ugrađen članak koji govori kako bi se koordinacija rada primijenila i na “funkcionalna” lokalna policijska područja kada ona budu uspostavljena na osnovi očekivanih ustavnih promjena u zemlji.

Ta bi primjena, stoji u ovim dopunama, uslijedila godinu dana nakon što bude usvojen novi ustav BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.