Kozarac.ba

SBiH: BiH sada na nepovratnom putu ka EU

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) pozdravila je danas usvajanje zakona o osnivanju sedam novih tijela na državnom nivou, relevantnih za rad policije u BiH, na sinoćnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH te pozvala delegate u Domu naroda da što prije poduzmu isti korak.

Ovim potezom, BiH je konačno otvorila vrata Evropske unije te se i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju može očekivati u dogledno vrijeme, ocjenjuju u SBiH.

 

Još važnijom činjenicom u stranci smatraju da konačni tekst zakona obavezuje Parlamentarnu skupštinu da usvoji novi Ustav BiH, da ustavnu reformu provede u skladu s tri principa Evropske komisije te da uspostavi jedinstvenu policijsku strukturu BiH najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

U saopćenju za javnost SBiH navodi se da odredbe zakona izričito nalažu da idući Ustav BiH, treći od njene nezavisnosti, mora uspostaviti sve zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije na državnom nivou te utvrditi funkcionalne lokalne policijske oblasti isključivo na osnovu tehničkih kriterija za rad policije.

Nalaže se i osiguranje da sva policijska tijela, od stanice javne sigurnosti do SIPA-e, budu dio jedinstvene državne policijske strukture.

Stranka je mišljenja da je jasna pozicija Evropske unije o tome da reforma policije u skladu s tri principa mora biti u potpunosti provedena prije pristupa BiH u njene redove.

Spomenute odredbe sinoć usvojenih zakona nalažu da se ti uvjeti sada moraju ispuniti ne prijenosom entitetskih nadležnosti niti reformom entitetskih policija, već isključivo sveobuhvatnom reformom ustavne strukture zemlje, da bi bila u skladu sa sada obaveznom jedinstvenom policijskom strukturom BiH.

Stranka za BiH je stanovišta da je, iako je kampanja protiv spomenutih odredbi bila intenzivna kod pobornika entitetskih policija i onih koji su javno istakli da im takve policije “ne smetaju”, prostor za politikanstvo sada dramatično sužen jer te odredbe jasno govore same za sebe.

Zaključuje se da je BiH sada na nepovratnom putu prema Evropskoj uniji, ka funkcionalnoj, multietničkoj, profesionalnoj i jedinstvenoj policiji, te ka novom ustavnom uređenju koje će odgovarati takvoj policiji.

(FENA)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.