Holandski režiser objavio antiislamski film na internetu

Holandski političar desnice, Geert Wilders postavio je kontraverzni film koji kritizira islamsku Svetu knjigu, Kur`an, na internetu.

Početna scena prikazuje izdanje Kur`ana, praćeno fotografijama napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar.

 

Petnaestominutni film je postavljen na web stranici LiveLeak.

Ranije najavljeno objavljivanje ovog video uratka izazvalo je burne reakcije u islamskim zemljama. Predstavnici holandske vlade se razilaze u tačkama gledišta sa četrdesetčetvorogodišnjim Wildersom.

Film mosi naziv “Fitna”, što se u Kur`anu prevodi kao sukob, objavljuje BBC.

Holandski TV emiteri su odbili prikazati film lidera desničarske stranke PVV (“Stranka za slobodu”), koji je pod protekcijom policije zbog ranije mu upućenih prijetnji smrću.

Grafički prikazi bombaških napada na London u julu 2005. i na Madrid u martu 2004. godine su također prikazani. Slike žena koje su kamenovane, scene obezglavljivanja, kao i snimci holandskog režisera Theoa van Gogha, koji je ubijen 2004. godine od strane radikalnog islamiste, nalaze se u ovom filmu.

Snimci muslimana demonstranata koji drže transparente “Good bless Hitler” (“Neka Nog blagoslovi Hitlera”) i “Freedom go to hell” (“Slobodo, idi do vraga”) našli su se u ovom filmskom uratku, kao i snimci djevojke sa maramom na glavi koja daje pogrdne komentare o jevrejima.

U filmu se prikazuje grafički prikaz rastućeg broja muslimana u Nizozemskoj i u Evropi.

Rad završava okretanjem stranica Kur`ana praćenog zvucima cijepanja stranica.

Tekst koji se pojavljuje na ekranu glasi: “Zvuk koji čujete je zvuk stranice (otkinute iz) knjige. Ne trebam ja nego muslimani trebaju istrgnuti zlonamjerne riječi iz Kur`ana.”

Film završava riječima: “Zaustavite islamizaciju. Odbranite našu slobodu”.

Prije dvije godine, objavljivanje danskih crteža poslanika Muhammeda izazvalo je proteste muslimana širom svijeta.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.