Pokopan velikan hrvatskog glumišta Boris Dvornik

Na splitskom groblju Lovrinac poslije podne je pokopan velikan hrvatskoga glumišta Boris Dvornik.

Velebnom sprovodu kojemu su uz obitelj, suprugu Dijanu, sinove Deana i Dina, petero Borisovih unučadi, nazočili predstavnici javnog života, te mnogo prijatelja, kolega i ljudi koji su Borisa Dvornika na kazališnoj pozornici ispraćali pljeskom, danas su suzama izrazili zahvalnost glumačkom meštru za radost što je svojom maestralnom glumom pružao desetljećima.

 

Uz lijes Borisa Dvornika počasnu stražu držali su kolege glumci iz Hrvatske, ali i s gotovo svih prostora bivše Jugoslavije, te predstavnici društvenog i kulturnog života Splita i Hrvatske.

U kapelici nakon vjerskog obreda od njega se u ime Vlade oprostio hrvatski ministar kulture Božo Biškupić, koji je uz ostalo kazao da nije otišao samo naš prijatelj i veliki umjetnik, nego i veliki domoljub.

 

 

 

“Boris Dvornik duboko je i dugoročno zadužio hrvatsku kulturu. Izrazito je njegovao mediteranski duh i bio jedinstven čovjek i umjetnik. Boris je mogao igrati baš sve, ali najbolje je to radio glumeći pučke likove, a on u svojim ulogama nije glumio nego je te uloge doista i živio. Boris Dvornik se uz to pokazao i kao veliki domoljub, jer je početkom devedesetih godina dao svoj veliki kamen u temelje slobodne Hrvatske, pridonoseći tako njezinoj pobjedi i samostalnosti”, kazao je među ostalim Biškupić.

Pokopu je nazočio i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je nakon sprovoda izjavio da su Hrvatska i Split izgubili velikoga čovjeka i umjetnika.

Premijer Sanader se prisjetio kako se s Borisom Dvornikom zbližio u vrijeme kad je bio intendant splitskog HNK i kako ga je već od prvoga susreta oduševio svojom skromnošću. te uz sinove, Deana i Dina, petero Borisovih unučadi.

Uz mnogobrojne glumce pokopu i vjerskom obredu nazočio je i njegov prijatelj beogradski glumac Ljubiša Samardžić, koji je rekao kako Bata Živojinović, unatoč želji da isprati svoga prijatelja Borisa Dvornika u vječnost, zbog zdravstvenoga stanja nije mogao doputovati.

Boris Dvornik pokopan je kod svojih roditelja Ivana i Dinke Dvornik, čiji je bio jedinac, u obiteljskoj grobnici na istočnom dijelu Lovrinca.

Obitelj Borisa Dvornika, prema riječima njegove supruge Dijane, primila je tisuće brzojava sućuti, među kojima i Veljka Bulajića, Vatroslava Mimice, Milene Dravić, …a najveću moralnu potporu, kazala je supruga Dijana, obitelji pruža njegov prijatelj, redatelj Tonči Vrdoljak, koji je, kako je kazala, “stalno uz nas i bodri nas”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.