Nesporazumi u Savezu logoraša BiH

Sve su prilike, Savez logoraša BiH (SLBiH) je na dobrom putu da se raspadne. Naime, Zijahudin Smailagić, predsjednik Saveza logoraša Banje Luke, zajedno sa svojim članstvom, kani istupiti iz pomenutog saveza.

“SLBiH je krnji i jednonacionalan. U njemu nema logoraša Srba i Hrvata. Murat Tahirović, predsjednik SLBiH, ne dozvoljava da se u čanstvo uključe i bivši pripadnici vojske autonomne pokrajine zapadna Bosna, koji su takođe bili u logorima. Mislim da to nije uredu. Meni su svi logoraši, ma u kojem i čijem logoru bili, isti. Napokon, predlagao sam i da se Savez registruje na državnom nivou. Ništa od toga“, objašnjava Smailagić.

 

Podsjetimo, Smailagić je bivši zatvorenik Malog logora u Banjoj Luci i među rijetkim je logorašima uspio dobiti odštetu za preživjele torture u logorima koji su formirani u BiH tokom rata.

Presudom Okružnog suda Banja Luka (26. mart 2003) Smailagiću će za 17 mjeseci, koliko je bio zatočen, Republika Srpska morati isplatiti 4.500 KM.

“U banjalučki savez logoraša učlanjeno je oko 200 Srba i više od 1.500 Hrvata. To dovoljno govori o našem radu, koji je prepoznala i Vlada Republike Srpske, te nam je odobrila budžet od 300.000 KM”, kaže Smailagić.

Opet, Tahirović, predsjednik SLBiH, zatečen je namjerom predsjednika banjalučkog ogranka Saveza. Kaže, Smailagić mu privatno ni na sastancima organa SLBiH ni je nagovijestio mogučnost  “otcjepljenja“.

“Ali je sasvim sigurno da logoraši autonomaši neće i ne mogu biti članovi SLBiH sve dok ja njime predsjedavam. Nije li SLBiH multietičan samim tim što on u svom banjalučkom ogranku ima članova Hrvata i Srba“, pita predsjednik Tahirović. Kaže, budžet SLBiH je oko 45.000 KM, a prvi je put od novinara Oslobođenja čuo da njegov banjalučki ogranak barata budžetom od 300.000 KM. Moguće je, smatra Tahirović, da je i poenta sve priče o “otcjepljenju“ u toj činjenici.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.