Izdvajanje RS iz BiH bio bi antidaytonski čin

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak upozorio je u ponedjeljak kako će se svaki čin usmjeren prema odvajanju Republike Srpske od BiH smatrati ugrožavanjem Daytonskog sporazuma te da će oni koji to čine snositi posljedice.

“Izdvajanje RS iz BiH bio bi antidaytonski čin i oni koji to zagovaraju moraju biti spremni na posljedice”, kazao je Lajčak u izjavi koju je prenijela Federalna TV.

 

Lajčak je ovim reagovao na najavu što ju je tokom ponedjeljka iznio Dane Čanković, predsjednik nevladinog udruženja “Izbor je naš” koja već godinama zagovara izdvajanje RS iz BiH.

Čanković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci najavio kako će se u tom gradu 27. marta održati protestni skup na kome će se zahtijevati da Narodna skupština RS proglasi samostalnost tog entiteta odnosno njegovo odvajanje od BiH.

“Ako to mogu Albanci na Kosovu koji su tamo nacionalna manjina onda to možemo i mi Srbi kao konstitutivni narod u RS”, izjavio je Čanković dodajući kako njegovo udruženje odustaje od ranije inicijative da se o nezavisnosti RS odlučuje referendumom te kako očekuje da se o tome izjasni entitetski parlament.

Kazao je kako na skupu u Banjoj Luci očekuje više hiljada učesnika koji bi trebali potpisati peticiju sa zahtjevom za nezavisnost RS što će biti upućena entitetskom parlamentu.

Poziv za učestvovanje na skupu uputio je i entitetskom premijeru Miloradu Dodiku.

(hina)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.