Bush obilježio pet godina rata u Iraku

U povodu pete godišnjice rata u Iraku, američki predsjednik Geoerge W. Bush stao je u odbranu ispravnosti odluke da se ide u rat, priznajući njegovu visoku cijenu, te istakao uspjehe sadašnje strategije povećanja snaga i naglasio kako SAD u ratu u Iraku “može i mora pobijediti”.

“Uklanjanje Sadama Huseina sa vlasti bila je ispravna odluka… Bitka u Iraku je plemenita, nužna i pravedna. A sa vašom hrabrošću bitka u Iraku završiće pobjedom”, rekao je Bush u prigodnom govoru pred vojnicima i diplomatima u Pentagonu, dok se u centru Washingtona, kao i u drugim američkim gradovima, održavaju masovni antiratni protesti.

 

“Rat je teži i skuplji nego što se predviđalo. Niko ne protivrječi da rat ima visoku cijenu u ljudskim životima i finansijskim sredstvima, no ti su troškovi nužni kada razmotrimo cijenu strateške pobjede za naše neprijatelje u Iraku”, rekao je Bush.

Naglasio je da bi neuspjeh u Iraku značio ponavljanje terorističkih napada na SAD, poput onih 11. septembra 2001.

“U ratu protiv terorizma živote je izgubilo više od 4.400 američkih vojnika”, rekao je Bush, odajući počast njihovoj žrtvi i porodicama. Nedavne procjene ekonomista da će rat u Iraku stajati SAD do tri 3.000 milijardi dolara, on je ocijenio “preuveličavanjem”.

Prema službenim podacima Pentagona, sa današnjim je danom u Iraku poginulo 3.988 američkih vojnika, a 29.450 ih je ranjeno, dok su gubici u Afganistanu 483 mrtva i oko 1.900 ranjenih.

Američki je predsjednik istakao uspjehe strategije slanja američkih pojačanja u Irak, čije je provođenje sa dodatnih 30.000 vojnika u januaru 2007. povjerio generalu Davidu Petraeusu, navodeći kako je ona rezultovala “smanjenjem broja civilnih žrtava, smanjenjem žrtava sektaškog nasilja i smanjenjem broja napada na američke vojnike”.

Nasilje u Iraku vratilo se na razinu iz 2005. godine, ali veliki se teroristički i pobunjenički napadi i dalje nastavljaju, pa je tako danas u bombaškim napadima u Bagdadu i Mosulu ubijeno šest a ranjen 51 Iračanin, dok je u jučerašnjem napadu u Karbali poginulo 50 civila.

Strategija slanja pojačanja nije samo “donijela preokret situacije u Iraku, već je otvorila vrata za stratešku pobjedu u ratu protiv terorizma”, naglasio je Bush, čiji je govor često prekidan pljeskom okupljenih.

Bush je takođe istakao uspjehe u pridobijanju iračkih sunita za borbu protiv Al-Qaide u Anbaru i drugim iračkim pokrajinama, te naglasio kako “pobjeda nad teroristima traži i alternativu njihovoj ubilačkoj ideologiji”, a tu alternativu po njemu donosi “sloboda i demokratizacija” iračkog društva.

Bush je oprezno najavio da će povlačenje dijela američkih snaga zavisiti od “stanja na terenu i preporukama američkih generala”, upozorivši kako se “preuranjenim povlačenjem ne smiju ugroziti teško postignuti uspjesi”.

U Iraku je trenutno oko 158.000 američkih vojnika, a do jula bi njihov broj trebao pasti na oko 140.000 ili 8.000 više nego prije slanja pojačanja 2007.

Razmjere i brzina povlačenja zavisiće od izvještaja koje će početkom aprila Kongresu podnijeti komandant američkih snaga u Iraku, general Petraeus.

Dva vodeća svjetska humanitarna udruženja – Međunarodni odbor Crvenog krsta (ICRC) i Amnesty International (AI) objavila su svoje izvještaje o pet godina rata u Iraku, koja ostavljaju malo mjesta optimizmu.

“Uprkos ograničenim poboljšanjima sigurnosti u nekim područjima, oružano nasilje i dalje ima užasan učinak”, ocijenio je ICRC. “Uprkos tvrdnjama da se sigurnosno stanje poboljšalo posljednjih mjeseci, stanje ljudskih prava u Iraku je katastrofalno”, upozorio je AI.

(hina)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.