Hrvatska i Mađarska priznale Kosovo

Hrvatska Vlada priznala je nezavisnost Kosova, čime se pridružila grupi od 30-ak zemalja koje su do sada priznale Kosovo, a potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) bio je protiv te odluke o priznanju i svoj je mandat stavio na raspolaganje premijeru Ivi Sanaderu.

Da je hrvatska Vlada priznala Kosovo, novinarima je u Banskim dvorima saopštio premijer Sanader, rekavši i da Uzelac nije podržao odluku o priznanju, kao ni jutrošnju zajedničku izjavu Hrvatske, Mađarske i Bugarske, kojom te tri države najavljuju priznanje Kosova. Kosovo je nezavisnost proglasilo 17. februara, što je izazvalo burne reakcije Beograda.

 

Sanader je rekao kako ima puno razumijevanje za Uzelčev čin i stav SDSS-a, istakavši kako lično ne želi Uzelčev odlazak niti izlazak njegove stranke iz Vlade.

Kosovo je danas priznala i Mađarska. Vlada Republike Hrvatske je to još jutros najavila u zajedničkoj izjavi sa vladama Republike Mađarske i Republike Bugarske. U izjavi triju vlada između ostalog navodi se kako tri države očekuju nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza sa njezinim narodom.

(24SI)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.