KOZARAC by Sade Alic…

 

 

Piše: Sade Alić,
Gost-urednik kozarac.ba

Znate li šta je najteže prilikom pisanja tekstova?

Početak!

Sjednete pred kompjuter i imate u sebi ono o čemu biste pisali ali je vrlo teško započeti.

Ja ću ovaj put započeti sa selamima svojoj supruzi, djeci: Muhammedu, Ademu i Kaniti, mnogobrojnoj familiji u Čikago, Udruženju Kozarčana iz Čikaga i svim mojim prijateljima u Čikagu i ne samo u Čikagu nego i širom svijeta, prijatelje i podržavaoce ove naše stranice.

Mahsuz Vas sviju selamim i volim kako ja tako i moja majka, sestra i babo odavde iz našeg prelijepog Kozarca.

Preksinoć sam bio prisutan sastanku Inicijativnog odbora NGI-Kozarac stranke iz našeg Kozarca koja priprema Skupštinu stranke u subotu.

Prvi je osjećaj da ste ponosni na ljude koji to pripremaju. Iz njih izbija ozbiljnost, sloga, čvrstina i što je najvažnije ponos što napokon osnivamo stranku iz svog Kozarca. Dok je trajao sastanak vrata su bila širom otvorena i svatko je mogao uči i prisustovati sastanku. Bilo ih je nekolicina koji su ulazili pa odlazili.

Ogroman i ozbiljan posao pripremaju članovi Inicijativnog odbora i svaki bi im čovjek dobro došao pa je valjda razlog što ih nije više prisustovalo sastanku saznanje da bi mogli dobiti kakav zadatak da odrade a posla ima naprečac iako tokom sastanka saznajem, bar donekle, koliki je posao već odrađen.

Veoma ljubazno predsjednik Inicijativnog odbora gosp. Nihad Forić najavljuje mene i predlaže Dnevni red gdje bih se ja na kraju obratio njima.

Prije mog dolaska kući u svoj Kozarac, Udruženje Kozarčana iz Čikaga je imao svoju Sjednicu na kojoj sam dobio neka uputstva o mom obraćanju Inicijativnom odboru i ako budem u mogućnosti na samoj Skupštini stranke. Tokom sastanka imao sam želju da se aktivno uključim u diskusiju i napomenuo sam im da bi trebao biti pod prvom tačkom Dnevnog reda jer se moji utisci i mišljenja tokom trajanja sastanka mijenjaju.

Hoću reći da sam imao neke prijedloge i sugestije ali sam ih ipak strpljivo slušao, ne diskutujući, što bi Inicijativnom odboru oduzelo dragocijeno vrijeme, dolazio sam do zaključka da diskusija sa moje strane nebih imala svrhe.

Urađen je Statut stranke, Pravilnik a tu su i zakonska pravila kojih se morate pridržavati i dolazim do zaključka da se pripremanje ove Skupštine u velikom razlikuje od onaga u čemu sam ja učestovao kao aktivista u Zajednici Čikaga.

Mnogo toga nerazumijem i koliko ću razumjeti vidjećemo, što ću vam pokušati prenijeti sa svoje tačke gledišta, mnoge prijedloge i sugestije koje sam mislio izreći u ime Udruženja Kozarčana iz Čikaga a mislim i mnogih iz dijaspore uopšte, nemogu se primjeniti ovdje jer ovdje je prosto drugačiji politički sistem i pravila su drugačija od onih na koje smo mi navikli, mislim na naše aktiviste širom svijeta.

Ovo je ipak Bosna!! nezaboravimo.

Sve u svemu gosp. Nihad Forić me je oduševio sa svojom preciznošću i ozbiljnošću, gosp. ….Kulašić – Arči sa svojom energijom i dobrotom koja zrači iz njega, gosp. Kemal Fazlić i naš nastavnik gosp. Hamdo …. sa svojim pozitivnim diskusijama i prijedlozima, gospođa Zinajda …….. svojim ushićenjem i željom za boljitak Kozarca, gosp. ………. sa svojim vrijednim radom i naš gospodin Švabo koji u sebi nosi sve gore nabrojane vrline od svih njih.

Znači Skupština je u subotu i poslije toga ćemo moći i malo konkretnije da pišemo.

Idemo sada dalje:

Iako u Kozarcu „nije sezona“ kada su mnogi iz dijaspore ovdje, ovdje se dragi moji – ŽIVI. Vidite djecu da izlaze iz škole, pješaće dali prema Kamičanima, da li prema Kozaruši, da li prema Trnopolju ili Deri i to je ono najvažnije – u Kozarcu imamo djecu, imamo našu mladost i budućnost.

Da je sreće da ih je više, bilo bi puno bolje ali je dobro i ovako nego nikako. Oni su nada u povratak i naše djece koja su u dijaspori. Nemojte mi zamjeriti niti se ljutiti se kada kažem naše djece u dijaspori. Mnogi od nas kažemo da smo tamo negdje samo privremeno ali kada vam djeca kao i moja pohađaju škole u drugim državama oni su u dijaspori jer prvo ne uče svoj maternji jezik, historiju, itd. O ovome bi mogli na forumu raspravljadi do beskaraja ali činjenica je da je tako.

Ovdje se ide i u džamiju i bar za džume pune su. Umire se, teško se živi ali i veseli. Imamo i kriminalaca i to iz naših redova o kojima bruji Čaršija koji kradu svoje ljude pa čak i familiju. Sramotno za sviju nas ali i činjenica da nemožemo okrivljivati one „druge“ za sve loše što nam se događa kada imamo i među nama svakakvih.

Nekima, izgleda, nije jasno a koji su doskora i sami bili izvan Kozarca da se Kozarac izgrađiva sa ogromnim radom i znojem u inostranstvu i ono što se zaradi i ušpara, možda čak i iz svojih usta i usta svoje djece, gradi ovdje za sebe ali i za sviju nas. Volimo svoj Kozarac i nepoželjne su ovakve priče ali su stvarnost.

Ne okrivljujemo uvijek druge kada smo često i sami sebi krivi, ovo bi s moglo odnositi i na stranku ali i na mnoge druge aktivnosti vezane za Kozarac.

Rekoh u Kozarcu se i veseli. Sinoć oženismo „malog“ Sivca, Emira Sivca, gaziju, kojeg od sada nemožemo zvati mali Sivac jer se čoek oženio a Bogami bio je i najviši od sviju nas na svadbi.

I opet dobismo mi mladu iz okoline Travnika. Ne damo im mira ni danas. Najljepše ode za Kozarac.

Vidjećemo kako će mlada naučiti praviti kozaračku kvrgušu, jer mnogi kažu da mlade koje nisu rođene Kozarčanke prave dobre kvrguše. (ne smijem reći bolje od kozarčanki, ubićeme u Čikagu).

Skupili su se ovom prilikom i ratne gazije: Džeri, Maski, Emso, Čoki, Hifo, Trnja, Taib, Alen, Redžo, Švabo, moja malenkost i oženismo svog „malog“ velikog gaziju Emira Sivca.

Nevidjeh Modrog da ga po Vašem nalogu, dragi moji, natjeramo da se udeblja koju kilu. Ja mislim da bi i njemu prije svega bila potrebna jedna lijepa hanuma a onda bi i kilogrami pridošli. To sam mu i rekao a on mi je odgovorio „kud ću sa ženom kada nemam baš ništa“. Ko da se pobrine o njemu – ne znam, ali znam da bih trebalo mnogo toga uraditi u našoj državi da se zbrinu ovakvi kao on jer države nije briga a nas dijaspore će biti briga kada on i slični njemu budu pri samom dnu i kada im život bude visio o koncu i kada, možda, bude prekasno.

Selam ba, i čitamo se uskoro.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.