Silajdžić potpisao Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić potpisao je danas Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine, koju su prije par dana potpisali predsjednik i dopredsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić te pozvali ključne ljude u ovoj zemlji da učine isto.

Silajdžić je, uz potpisanu izjavu, uputio i pismo predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

 

– U posjedu sam Vašeg manifesta o “oduzimanju opljačkane imovine,” te sam isti proučio sa nivoom pažnje koji dokument takve vrste i motivacije zaslužuje. Čak i nakon takvog brzog pregleda ovog dokumenta primjetio sam niz nedostataka, te očekujem da ćete prihvatiti moje sugestije za unapređenje istog s obzirom da ste istakli da ste i Vi mišljenja da je neophodno da političari opravdaju povjerenje građana koji su ih izabrali, navodi se u pismu.

Prije svega, navodi Silajdžić, bilo mi je zadovoljstvo potpisati dostavljeni dokument, ali sam mišljenja da pitanja ovakve važnosti ne smiju ostati na deklarativnom i demagoškom nivou, već da se na njih mora do kraja i nedvosmisleno odgovoriti ukoliko su već postavljena.

Uvjeren sam, stoga, dodaje on, da ćete se složiti sa idućim primjedbama i prijedlozima, rukovodeći se željom da demonstrirate stvarno opredjeljenje za istinsku borbu protiv kriminala i korupcije koji uzimaju sve više maha u Bosni i Hercegovini.

– Naime, tačka 7 Vaše predložene izjave precizira da će rješenja sadržana u toj izjavi biti primjenjena u praksi samo “ukoliko je potpišu lideri koji imaju u Parlamentu BiH većinu za usvajanje Zakona i vlasnici najtiražnijih dnevnih novina…” Nemam nikakve dileme da ste od početka bili uvjereni da će bar nekoliko navedenih osoba odbiti potpisati predloženu izjavu, a da ćete pogotovo moći računati na “svog druga Miću” da Vam poruči da tu izjavu “okačite mačku o rep”, navodi se u pismu.

Ovakvom konstrukcijom tačke 7 ste, dodaje se, jasno pokušali osigurati lažnu moralnu pobjedu bez mogućnosti bilo kakve stvarne odgovornosti.

Silajdžić, stoga, predlaže da se u predloženu izjavu doda nova tačka koja glasi: „Ukoliko do 31.03.2008. godine ova Izjava ne bude potpisana od svih navedenih osoba, postojeći potpisnici se obavezuju da će svoje imovinske kartone dostaviti OHR-u i specijalnom Tužiocu BiH, sa molbom da na tim potpisnicima počne rad najavljenog Antikorupcionog tima OHR-a“.

– Također sam primjetio da je predložena izjava limitirana na prijavljivanje opipljivih vrijednosti (“novac, nekretnine, firme, vozila i ostale stvari od značajne vrijednosti.”). Ova konstrukcija isključuje niz ostalih vrijednosti čije protivpravno ili nepromišljeno pribavljanje može jednako oštetiti porezne obveznike ili poljuljati povjerenje javnosti u transparentno funkcionisanje institucija, navodi se u pismu.

Stoga, predsjednik Stranke za BiH predlaže da se u predloženu izjavu doda nova tačka koja glasi: „Pored navedenih vrijednosti, također se obavezujemo da će imovinski kartoni sadržavati i sve ostale vrijednosti stečene tokom obavljanja javne funkcije, poput namjenskih kredita i zajmova, usluga pruženih bez naknade ili uz naknadu koja ne odgovara tržišnoj vrijednosti određene usluge (uključujući korištenje automobila, nekretnina i drugih pogodnosti), te svih ostalih usluga ili pogodnosti koje imaju tržišnu vrijednost“.

Konačno, ističe se u pismu, korištenje genocida u Srebrenici za dnevno-političke potrebe me uvijek iznova iziritira, bez obzira na sve učestalije djelovanje određenih političkih opcija u tom pravcu.

– Naime, tačka 2 Vašeg dokumenta predviđa korištenje oduzete imovine za “pomoć Srebrenici” iako ste, kao što sam već naveo, pažljivom konstrukcijom tačke 7 osigurali da do implementacije tog dokumenta, a time i pomoći Srebrenici, nikada ne dođe. Ukoliko ste stvarno zainteresirani da ovaj dokument ipak dovede do pomoći Srebrenici, očekujem da ćete prihvatiti da se u predloženu izjavu doda nova tačka koja glasi: „Ukoliko do 11.07.2008. godine ne dođe do bilo kakvog oduzimanja imovine predviđenog u ovoj Izjavi, postojeći potpisnici se obavezuju da će za pomoć Srebrenici donirati vrijednost svojih jednomjesečnih prihoda iz svih izvora“, kaže se u pismu.

Bez obzira na sve nedostatke, svjesne i podsvjesne, Vašeg dokumenta, zadovoljstvo mi je isti potpisati, a ostaje mi samo nada da ćete prihvatanjem gore navedenih prijedloga dokazati svoje stvarno opredjeljenje za rješenje problema korupcije, nepotizma i protupravnog korištenja usluga koji koče razvoj naše zemlje.

Nažalost, u vrijeme kada je SBiH pokušavala u startu osujetiti uzroke ovog stanja, inicijativama poput privatizacije na državnom, umjesto entitetskom, nivou, reformom pravosuđa, idejama iz Bijele knjige, te ostalim krovnim zakonima, Vaša stranka je ne samo odbila takve inicijative podržati, već ih je i svjesno opstruirala prihvatanjem neefektivnih etničkih i entitetskih rješenja, navodi se u pismu koje je predsjednik Stranke za BiH dr. Haris Silajdžić uputio predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.