Hapšenje preostalih bjegunaca prioritet u radu suda

Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti našoj zemlji. Danas se susreo sa članovima Predsjedništva BiH. Tužilac Brammertz je tokom susreta istakao da je saradnja Tribunala i Bosne i Hercegovine vrlo važna i da je to razlog njegove posjete.

Naglasio je da je hapšenje preostalih bjegunaca prioritet u radu suda, dodavši da to treba posmatrati nezavisno – jer je u pitanju individualna krivična odgovornost, a ne politički razlozi za njihovo privođenje.

 

Željko Komšić je kazao da će Tribunal u realizaciji svoje misije imati svu neophodnu pomoć organa Bosne i Hercegovine.

Haris Silajdžić je u razgovoru sa tužiocem istakao neophodnost izmjene Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje predviđaju zatvaranje Tribunala do 2010. godine, rekavši da će, ako one ostanu na snazi, pravda biti oštećena. Naglasio je da bi, zbog jačanja pravosudnih institucija države, trebalo uspostaviti Vrhovni sud BiH.

Tužilac Brammertz je izrazio zabrinutost  u vezi sa rokom završetka rada Tribunala, rekavši da je nezamislivo da se Tribunal može zatvoriti bez dovođenja svih optuženih ratnih zločinaca.

Govoreći o arhivi Trubunala, glavni tužilac je rekao da će odluku o tome gdje će se arhiva čuvati donijeti Vijeće sigurnosti.

(rtvfbih)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.