Pri kraju istraga za Korićanske stijene

Javnost će se uskoro uvjeriti da Tužilaštvo BiH ne bježi od krupnih predmeta ratnih zločina, izjavio je Milorad Barašin, novoimenovani v.d. glavnog tužioca BiH.

“Mogu vam reći da je prošle godine za ratne zločine saslušano na hiljade svjedoka. To je dragocjen materijal i u skoroj budućnosti rezultati tih aktivnosti izbiće na površinu”, kaže Barašin u intervjuu za “Nezavisne”.

 

Prema njegovim riječima, situacija s određivanjem prioriteta u radu na predmetima ratnih zločina biće jasnija kada bude napravljen katalog ovih predmeta za cijelu zemlju.

NN: Koje su najveće poteškoće u radu Tužilaštva BiH, posebno u predmetima ratnih zločina na kojima radite oko godinu?

BARAŠIN: Kada je riječ o predmetima ratnih zločina, glavne poteškoće su raseljenost svjedoka i nedostatak dokaza, jer se radi o zločinima koji su počinjeni prije 13 ili 15 godina. Mnogi od svjedoka ne žele da evociraju uspomene na sve što se dešavalo. Suživot na ovim prostorima čini da mnogi i ne žele da pričaju o onom šta su preživjeli. Problem je i u nepostojanju jedinstvenog arhiva oružanih snaga i policijskih struktura, a neki materijali su i u susjednim zemljama. Dio dokumentacije koja je izuzeta odmah posije potpisivanja Dejtonskog sporazuma je u Haškom tribualu.

NN: Zar Vam ta dokumentacija nije na raspolaganju?

BARAŠIN: Jeste, ali postoji procedura koja odugovlači pribavljanje tih dokaza.

NN: Kako birate predmete na kojima ćete raditi? Da li kako SIPA nekog uhapsi – tako i otvarate istragu?

BARAŠIN: Ne. Trenutno učestvujemo u izradi državne strategije. Prioritete bira kolegij Odjela, na čelu s rukovodiocem, a na osnovu pravila. Svi koji su osumnjičeni u ovom tužilaštvu biće procesuirani.

NN: Da li će zaista to biti moguće, s obzirom da su podnesene prijave protiv više hiljade lica?

BARAŠIN: Mora biti izvršena inventura predmeta. Biće urađena baza podataka za cijelu zemlju. To će biti katalog svih predemta ratnih zločina. Nisu sve prijave samo u Tužilaštvu BiH, nego i u nižim sudovima u entitetima. Osim toga, mnogi tek sad prijavljuju određene događaje, dolazi se do određenih podataka. Međutim, tužioci i svi istražioci moraju uzeti zakon u svoje ruke, postoji i naredba o obustavi istrage, koja može biti ponovo otvorena ako se dođe do dokaza.

NN: Da li će biti intenziviran rad u predmetima ratnih zločina?

BARAŠIN: Ovo tužilaštvo je nastalo praktično s ledine, jer su na početku radila četiri tužioca i deset radnika. Sada je ovo ogromna institucija, sa 123 zaposlena. Sve do sada urađeno je zahvaljujući glavnom tužiocu Marinku Jurčeviću, koji je trenutno spriječen da obavlja tu dužnost. Odjeljenje za ratne zločine, koje je počelo s radom u martu 2005. godine, sada ima 19 tužilaca i u ovoj godni biće podignut veći broj optužnica. Ako svaki tužilac podigne u prosjeku tri optužnice, godišnje ćemo imati šezdesetak optužnica. Mogu vam reći da je prošle godine za ratne zločine saslušano na hiljade svjedoka. To je dragocjen materijal i u skoroj budućnosti rezultati tih aktivnosti izbiće na površinu.

NN: U javnosti se ipak često ističu istrage koje nikako da rezultiraju optužnicama. Recimo, istrage protiv generala Atifa Dudakovića, o logoru “Silos”, Korićanskim stijenama, Dobrovoljačkoj ulici, Bugojnu, Posavini…

BARAŠIN: Sve su to zločini koje istražujemo i za njih će neko odgovarati. Za Korićanske stijene se istraga privodi kraju. Znam da novinu prodaje brza informacija, ali znate da ne smijem ništa reći dok ne bude podignuta optužnica.

NN: Da li mislite da se nerijetko bavite lakšim predmetima?

BARAŠIN: Evo, ja sam podigao tri po mojoj ocjeni lakše optužnice. Ali one su proistekle iz jednog teškog premeta na kojem radim. Jednostavno ne mogu odbaciti ni takve predmete.

NN: Ali zar niste mogli lakše slučajeve prepustiti nižim sudovima?

BARAŠIN: O tome konačnu odluku donosi sud. Htio sam jedan od tih lakših predmeta delegirati na niži nivo, ali je Sud BiH odbio moj prijedlog.

NN: Ipak, u javnosti vlada mišljenje da krupni predmeti nikako da dođu na red?

BARAŠIN: Znam da javnost tako razmišlja. Ne volim se vezati rokovima, ali uskoro će se ta percepcija promijeniti.

NN: S druge strane, Odjeljenje za finansijski i organizovani kriminal često optužuje visoke funkcionere i zvaničnike u BiH, ali su presude bile oslobađajuće, ili je od teških optužbi dokazivana samo zloupotreba položaja, za šta su opet nadležni niži sudovi?

BARAŠANIN: Vidite, kako sam do sada bio tužilac u Odjeljenju za ratne zločine, nisam upućen u detalje rada Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal. Međutim, morate imati u vidu da je organizovani kriminal s pravnog aspekta izuzetno teško dokazati. Svjedoci na sve načine pokušavaju da izbjegnu svjedočenje, jer neće nikome da se zamjeraju. Mi pravnici ne možemo baratati konstrukcijama “priča se”, “pretpostavlja se” i slično. Kažemo da moramo prikupiti ne 100 odsto, već kako u šali kažemo 140 odsto dokaza da je neko kriv.

NN: Kakvu saradnju imate sa Sudom BiH?

BARAŠIN: U posljednje vrijeme izraženi su napadi na tužioce i tužilačku organizaciju, a posebno na Tužilaštvo BiH, jer se ova institucija uhvatila u borbu sa svim oblicima kriminala. Da bi tužilaštva i tužioci mogli kvalitetno procesuirati sve predmete pred nadležnim sudovima, moraju imati podršku cjelokupne društvene zajednice. Zamolio bih i sudove i sudije da poštuju načelo jednakosti stranaka pred sudom.

NN: Kako komentarišete prepirke na relaciji sud, tužilaštvo, policija u prebacivanju odgovornosti u borbi protiv kriminala?

BARAŠIN: Ti sukobi ne vode dobrim rezultatima. Mnogi pogrešno tumače novu ulogu tužioca i policijskog istražitelja. Zbog toga imamo slučajeve pasivnosti policije, koja za svaki potez očekuje naredbu tužioca i zapostavlja svoju istraživačku kreativnosti. Da bi bio dobar policijski istražilac, mora da se uhvati u koštac s borbom i dokumentovanjem krivičnih djela na terenu. Tužilac i istražilac moraju biti na stalnoj vezi, ali neće tužilac stalno biti na terenu i vršiti operativne poslove. Imamo više raznih agencija, ali je potrebna reforma policije, koja mora biti uvezana, htjeli mi to ili ne. Njihove akcije i istrage moraju biti sinhronizovane, a ne da se za određene radnje traži masa dopisa, dok osumnjičeni idu korak ispred nas.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.