Koncept federalizacije neprihvatljiv

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Dragan Čović i Milorad Dodik, dobro znaju da federalizacija BiH nema podršku većine građana.

Niti ima historijskog, geopolitičkog, teritorijalnog ni ekonomskog utemeljenja, kao i da taj koncept ne rješava pitanje jednakopravnosti građana BiH bez obzira na njihovu etničku pripadnost, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

 


– Silajdžić smatra važnim dijalog političkih lidera, pa i o pitanju budućeg ustvno-pravnog uređenja BiH. Ovakve rasprave služe u svrhu dnevno-političkih izjava koje prvenstveno imaju za cilj izazivanja političkih tenzija, saopštio je Silajdžićev kabinet.

Dodaje se da je deklaracija Vijeća za implementaciju mira (PIC) iz Brisela je još jednom potvrdila neupitnost suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnog subjektiviteta BiH.

Silajdžić ocjenjuje da je koncept federalizacije neprihvatljiv i da ne odražava historijski kontinuitet multietničkog karaktera BiH.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.