Prva od država bivše Jugoslavije: Slovenija priznala nezavisnost Kosova!

Slovenski parlament prihvatio je u srijedu velikom većinom glasova prijedlog vlade o priznanju nezavisnosti Kosova. Za prijedlog da se Kosovo prizna kao suverena i nezavisna država glasalo je 57 od 67 prisutnih zastupnika. Slovenski parlament ima ukupno 90 zastupnika.

Protiv priznanja nezavisnosti Kosova glasala su tri zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča i predsjednik zastupničke grupe “Lipa” Sašo Peče, donedavno takođe član njegove stranke.

 

Šestero zastupnika pri glasanju je bilo suzdržano.

Priznanje je usledilo nakon četvoročasovne diskusije u kojoj su preovladavali polemični tonovi i zabrinutost poslanika za sudbinu privrednih odnosa Slovenije i Srbije, samoodrživost nove države i za stabilnost u regionu.

Šef diplomatije Dimitrij Rupel je, obrazlažući predlog vlade, istakao da je nezavisnost Kosova posledica nemogućnosti da se postigne dogovor Beograda i Prištine i shvatanja da je proglašena nezavisnost ‘legitiman izraz volje većinskog stanovništva Kosova’.

Rupel je, takođe, kazao da ovakva odluka Slovenije nije usmerena protiv Srbije, i da ju je Slovanija usvojila u skladu s politikom Evropske unije, čiji je ona član, i međunarodne zajednice.

Slovenija je 14. država Evropske unije, koja je priznala nezavisnost i suverenost Kosova.

(hina)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.