Haris Silajdžić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH

Haris Silajdžić će od 6. marta predsjedavati Predsjedništvom BiH u narednih osam mjeseci, potvrđeno je Agenciji FENA u toj instituciji. Funkciju predsjedavajućeg Silajdžić će sistemom rotacije simbolično preuzeti od Željka Komšića na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Željko Komšić je funkciju predsjedavajućeg obavljao od 6. jula 2007., preuzevši je od Nebojše Radmanovića.

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na temelju sadašnjeg ustava definirano kao najviša državna institucija u kojoj funkciju kolektivnog šefa države obavljaju ravnopravno tri člana iz reda konstituirajućih naroda Bosne i Hercegovine: bošnjačkog, srpskog i hrvatskog. Ustavne nadležnosti Predsjedništva definirane su članom V Ustava, koji predstavlja poseban aneks Okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je parafiran u Daytonu 21. novembra 1995. i zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te iste godine.

Predsjedništvo BiH ima tri člana koji se u četverogodišnjem mandatu smjenjuju svakih osam mjeseci.

Prvi saziv Predsjedništva BiH je izabran u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Izbor je obavljen direktnim glasanjem u FBiH – bošnjački i hrvatski član, te u Republici Srpskoj – srpski član. Od 1998. godine je u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu svakih osam mjeseci vršena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Od 1996. do 1998. godine funkciju predsjedavajućeg je obavljao Alija Izetbegović.

Ovo je četvrti saziv Predsjedništva BiH. Izabran je nakon općih izbora u oktobru 2006. Čine ga Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH održana je 6. novembra 2006. godine i tada je za prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izabran Nebojša Radmanović.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.