Haris Silajdžić od sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH

Haris Silajdžić će od 6. marta predsjedavati Predsjedništvom BiH u narednih osam mjeseci, potvrđeno je Agenciji FENA u toj instituciji. Funkciju predsjedavajućeg Silajdžić će sistemom rotacije simbolično preuzeti od Željka Komšića na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Željko Komšić je funkciju predsjedavajućeg obavljao od 6. jula 2007., preuzevši je od Nebojše Radmanovića.

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na temelju sadašnjeg ustava definirano kao najviša državna institucija u kojoj funkciju kolektivnog šefa države obavljaju ravnopravno tri člana iz reda konstituirajućih naroda Bosne i Hercegovine: bošnjačkog, srpskog i hrvatskog. Ustavne nadležnosti Predsjedništva definirane su članom V Ustava, koji predstavlja poseban aneks Okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je parafiran u Daytonu 21. novembra 1995. i zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te iste godine.

Predsjedništvo BiH ima tri člana koji se u četverogodišnjem mandatu smjenjuju svakih osam mjeseci.

Prvi saziv Predsjedništva BiH je izabran u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Izbor je obavljen direktnim glasanjem u FBiH – bošnjački i hrvatski član, te u Republici Srpskoj – srpski član. Od 1998. godine je u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu svakih osam mjeseci vršena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Od 1996. do 1998. godine funkciju predsjedavajućeg je obavljao Alija Izetbegović.

Ovo je četvrti saziv Predsjedništva BiH. Izabran je nakon općih izbora u oktobru 2006. Čine ga Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH održana je 6. novembra 2006. godine i tada je za prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izabran Nebojša Radmanović.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.