Brđanin prebačen u Dansku

Radoslav Brđanin, bivši srpski politički rukovodilac u severozapadnoj Bosni, danas je prebačen u Dansku na odsluženje zatvorske kazne od 30 godina, na koju je osuđen zbog zločina počinjenih protiv nesrpskog stanovništva sa tog područja tokom sukoba od 1992. do 1995. godine, saopštio je  Haški tribunal (ICTY).

Kako se navodi, Brđanin se nalazio na raznim visokim funkcijama u takozvanoj Autonomnoj regiji Krajina (ARK) u Bosni i Hercegovini, uključujući poziciju predsednika Kriznog štaba Autonomne regije Krajina.

 

Ovo tjelo je ustanovljeno da bi usklađivalo primenu strateškog plana da se područja države naseljena Srbima međusobno povežu, a većina nesrba trajno premesti iz njih. Integralni deo ovog strateškog plana je bilo uspostavljanje logora i zatočeničkih  objekata među kojima su i zloglasni logori Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Pretresno veće je 1. septembra 2004. godine Brđanina osudilo na kaznu od 32 godine zatvora, proglasivši ga krivim za pomaganje i podržavanje progona, mučenja i ubistava nesrba. Brđanin je, takođe, proglašen krivim za podstrekivanje nasilnog premeštanja i deportacija nesrpskog stanovništva sa područja Krajine. Brđanin je takođe osuđen za bezobzirno razaranje gradova, naselja i sela kao i verskih objekata u mnogobrojnim opštinama regije Krajina.

Žalbeno veće je 3. aprila 2007. godine poništilo osuđujuću presudu Brđaninu za mučenje u logorima i zatočeničkim objektima. Žalbeno veće je takođe preinačilo osuđujuću presudu koju je Pretresno veće izreklo za bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja u vezi s opštinom Bosanska Krupa.

Sve druge tačke, uključujući Brđaninovu odgovornost za hotimično razaranje gradova, naselja i sela u Banja Luci, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu i drugim opštinama su potvrđene i time je zatvorska kazna koja mu je izrečena umanjena za samo dve godine.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.