Politička previranja među Bošnjacima

Članovi SDA, posebno oni koji žive u Republici Srps­koj, zabrinuti su postupcima Stra­nke za BiH kada je u pitanju prihvaćanje ovakvih zakonskih rješenja dr­ža­vne policijske strukture, izjavio je za Oslobođenje po­tpredsjednik RS-a i član Predsjedništva SDA Adil Osmanović.

On je najavio kako će članovi Glavnog odbora stranke iz RS-a na prvoj narednoj sjednici ovog organa zatražiti preispitivanje koalicije sa Strankom za BiH ukoliko predložena zakonska rješenja o policijskoj strukturi na državnoj razini prođu i u drugom čitanju pred domovima Parlamentarne skupštine BiH.

 

„S obzirom na to da su zastupnici SBiH za ova rješenja, mi ćemo tražiti da se preispita koalicija sa tom strankom iz prostog razloga – ostajemo pod policijom RS-a. Ostajemo pod policijom koja nas je protjerivala. Ta policija bi, znači, prema predloženim rješenjima, tr­e­bala ostati u istom onom kapacitetu kako ju je ustroj­io osumnji­čeni za ratne zl­očine Radovan Karadžić i koju su Dodik i ekipa samo preuzeli u nasljedstvo. Volio bih da je ta policija iole promijenjena. Me­đu­tim, jesu li pokrenuli i jednu istragu za ratne zločine ili napada na povratnike? Kako da prihvatimo policiju koja očito nema povjerenja prema Bošnjacima i Hrvatima? Mi­nistar policije, direktor, pet načelnika mjesnih centara, stručne osobe, svi odreda su Srbi, a znamo kakve je strašne zlo­čine počinila jednoetnička policija RS-a“, istakao je Osmanović.

Ishod drugog čitanja zakona te ponašanje zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu PSBiH, kaže Adil Osmanović, sa zebnj­om se promatra među povratni荭kom populacijom u RS-u. I me­đu Bošnjacima i među Hrvatima.

Ono što povratnike posebno zabrinjava je, kako je kazao, isključivost predstavnika SNSD-a koji uporno ponavljaju kako je za njih reforma policije završena stvar, te njihovo odbijanje da o bilo kakvim drugim rješenjima uopće raspravljaju.

Opet, predsjednik Regionalnog odbora Prijedor Stranke za BiH Muharem Murselović, dugogodišnji predstavnik povratničke populacije u RS-u, kazao nam je kako je sigurno da povratnici teško doživljavaju sve ono što ih podsjeća na zločine, a samo je u Prijedoru ubijeno 3.916 civila za vrijeme rata. Međutim, ništa se ne može po sistemu ho-ruk, kako Murselović naziva izjave iz SDA i njihovo nezadovoljstvo predloženim zakonima o državnoj policijskoj strukturi.

„Povratnička populacija jeste u teškoj situaciji, zapostavljena i od države i od FBiH i diskriminirana kao konstitutivan narod. Na papiru smo konstitutivni, ali nigdje nas nema. Pa valjda znam probleme povratničke populacije. U Prijedoru sam od 1998, za razliku od kadrova SDA, koji se samo vode kao povratnici, a uglavnom žive u FBiH. Pazite, priznajem, ima sigurnosnih problema, ali ne možemo zatvarati vrata reformama i potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pa tek nakon što potpišemo SSP, tek onda dolaze mnogi uvjeti koje ćemo morati ispuniti, između ostalog i popraviti ovaj diskriminacijski Ustav. To jedino možemo postići kao dio europske porodice. Ako ne potpišemo SSP, tek će onda svi dići ruke od nas i ostat će sve kako jeste. Tek tada bi bilo cementiranje postojećeg stanja. Jednostavno, mora se malo dugoročnije gledati kada je u pitanju povratnička populacija“, ocijenio je Murselović.

Prema njegovu mišljenju, u SDA bi trebali malo „spustiti loptu“ na zemlju i shvatiti kako je nemoguće sa političarima iz RS-a trenutno dogovoriti prenos nadležnosti iz unutarnjih poslova sa entiteta na državnu razinu. On je pozvao političare u SDA da to, ako mogu, postignu ili u suprotnom da, dodao je Murselović, ne podmeću kukavičije jaje Stranci za BiH.

 

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.